Därför spottar honorna på lamadjuret Yatzy: ”För närgången”

1 av 4 | Foto: Privat
Yatzy, 4, rymde i torsdags.
NYHETER

Yatzy rymde – bespottad av hagens honor.

Nu förklarar ägaren vad som fick lamadjuret ut på de östgötska vägarna.

– Han har varit lite för närgången, säger bonden Mikael Deltén, 60.

I torsdags varnade polisen i Östergötland för ett lamadjur på rymmen – och sökte efter dess ägare. Mikael Deltén insåg att hans treåring Yatzy saknades i hagen och gav sig ut för att försöka få hem honom. Han förklarade för polisen varför hingsten rymt. De tre fyraåriga stona i hagen hade varit taskiga och spottat mot honom.

Laman blev en snackis i sociala medier och många på Aftonbladets Facebooksida uttryckte sitt stöd för Yatzy efter att nyheten kommit ut.

”Du är värd mycket mer än att kvinnorna ska spotta på dig mannen. Ett tips, skit i dom och låt ingen trycka ner dig”, skrev en läsare.

”Tjejer kan vara grymma, stackars pojke, hoppas allt går bra!” skrev en annan.

”Han är lite närgången”

Men nu går ägaren ut och ställer sig bakom de tre honorna. Enligt honom beror deras beteende på Yatzys oönskade närmanden.

– Det är inte synd om honom. Han är lite närgången ibland och när det inte är parningssäsong så talar de om att han får hålla sig på avstånd. Det fungerar ju så i djurvärlden. Om du har en hingst och ett antal ston så är de inte speciellt intresserade av att hingsten ska komma för nära när de inte känner för det, säger Mikael Deltén.

– Han är ju yngst och står lägst i rang där. Så om han kör in huvudet och vill äta hö så lägger ju stona öronen bakåt och spottar på honom lite försiktigt. Det är ju som för människor – vill någon inte att man ska komma nära så får man ju respektera det.

Mikael nämner också det sydamerikanska kameldjurets ursprung som en möjlig anledning till den dåliga stämningen i hagen.

– Han kommer ju från Eslöv och de andra tre är från Borlänge, så de kanske pratar olika dialekter, skojar han.

Dåliga vaktdjur

Han köpte sina fyra lamadjur 2015 i hopp om att deras aggressivitet skulle kunna skydda gårdens får från lodjur.

– Men det gör de ju inte för när lamorna kommer så rymmer i princip fåren, så de är aldrig på samma ställe, säger Mikael.

Och i torsdags var det Yatzys tur att rymma. Han hoppade över det meterhöga staketet – och gav sig ut på äventyr.

– Han fick väl för sig att han skulle se sig lite runtom i världen och tog sig en extra sväng. Han är duktig på att hoppa och vi har ett lite lågt staket, säger Mikael som kommer att höja inhägnaden med en halvmeter.

– Normalt så går han inte speciellt långt, men denna gång hade han väl fått för sig att han skulle ta sig en rejäl tur.

Under flera timmar sprang Yatzy runt och överraskade folk i området mellan Rimforsa och Ulrika söder om Linköping. Men fem timmar efter den första anmälan var han plötsligt tillbaka i hagen.

– Då hade han liksom gjort sin utflykt, så vi behövde inte leta så mycket efter honom. Det är som att de har en GPS i skallen. Hem hittar han alltid, säger Mikael.

ARTIKELN HANDLAR OM