176 döda i flygkrasch i Iran

Barn bland de döda svenskarna i Iran

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

176 personer befaras ha omkommit i flygkraschen i Iran.

Enligt passagerarlistan var 17 av dem svenskar, varav tre barn.

Uppgifterna undersöks nu av polisen och UD.

Enligt de passagerarlistor som publicerats av flygbolaget var två av de döda svenskarna pojkar, sju och nio år gamla. Bland de svenska offren finns även en 15-årig flicka.

Inga detaljer från UD

Utrikesdepartementet har bekräftat att svenskar finns bland dödsoffren, men har inte velat ge några detaljer om hur många.

– Vi arbetar intensivt med att få klarhet i antalet omkomna svenskar, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Förutom svenskarna ska det bland annat ha funnits 82 iranier, 63 kanadensare och tre britter ombord.

De döda svenskarna:

Kvinna, 20 år.

Man, 21, år.

Man, 21 år.

Man, 19 år.

Flicka, 15 år.

Man, 43 år.

Kvinna, 40 år.

Man, 18 år.

Man, 60 år.

Kvinna, 46 år.

Kvinna, 37 år.

Pojke, 7 år.

Pojke, 9 år.

Man, 20 år.

Man, 40 år.

Man, 20 år.

Man, 20 år.

Flygkraschen i Iran – detta har hänt

 • Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, Imam Khomeini.
 • Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta innan det störtade i närheten av staden Parand. Planet skulle ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.
 • Tio svenskar finns bland dödsoffren, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Men det kan handla om fler, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.
 • Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om 17 svenskar.
 • Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.
 • Flygbolaget Ukraine International Airlines uppger att planet av modell Boeing 737-800 Next Generation var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.
 • Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Men ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna.
 • Bolaget ställde in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen.
 • Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.
 • I förhandeln inför börsöppningen på Wall Street föll Boeingaktien med runt två procent, enligt CNBS.
 • Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställde in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.
 • Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran. I övrigt flyger SAS inte alls i området.

GRAFIK: Paul Wallander


PODD Flygexperten om Boeingolyckan: konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: GRAFIK: Paul Wallander
Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Flygplanet är totalt sönderdelat

ÄMNEN I ARTIKELN

176 döda i flygkrasch i Iran

Iran

Teheran

Flygolyckor

Boeing 737

AB Voice