Fackets svar efter Aftonbladets avslöjanden: ”Fullt förtroende”

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kyrkans Akademikerförbund agerar efter Aftonbladets avslöjanden.

Nu tillsätts en extern granskning och förbundet inför nolltolerans mot alkohol.

De högsta cheferna har dock fortfarande fullt förtroende, står det i ett mejl till medlemmarna.

Mejlet skickades på fredagseftermiddagen från fackförbundet KyrkA:s kommunikatör Roland Asplund. Han skriver att styrelsen har beslutat om en fördjupad granskning som genomföras av en extern revisionsbyrå.

”För att visa att KyrkAs förtroendevalda som anställda arbetar seriöst och med medlemmars bästa framför ögonen har förbundsstyrelsen beslutat om att genomföra en s k anseenderevision”, står det i mejlet.

Granskningen ska omfatta allt från tjänsteresor, utlägg och representation till om någon åker onormalt mycket taxi.

”Det som är lagligt kan ändå vara olämpligt ur ett anseendeperspektiv. Då kan policyn behöva revideras”, skriver Roland Asplund.

KyrkA inför nolltolerans mot alkohol

I mejlet framgår också att förbundet inför nolltolerans mot alkohol. Det gäller all representation på alla nivåer.

”Förbundet har tidigare under många år inte representerat med alkohol överhuvudtaget. Detta ändrades för cirka 15 år sedan efter att den så kallade vinkulturen vann insteg. Vi vill vara progressiva och gå vidare med att utveckla KyrkA”, skriver Roland Asplund.

Åtgärderna sker efter att Aftonbladet i flera artiklar har avslöjat slöseri och dålig arbetsmiljö på Kyrkans Akademikerförbund.

En intern visselblåsare tog fram en bråkdel av förbundsdirektören Vibeke Hammarströms inköp och kvitton. De visade att hon bland annat hade köpt vin för upp till 1 500 kronor per flaska, sprit, en resväska för över 4 000 kronor, hotellsvit för över 11 000 kronor för två nätter till förbundsförande och flera restaurangbesök för upp till 7 000 kronor.

Försökte köpa juristens tystnad

Efter det har KyrkA konsekvent vägrat redovisa hur de använt medlemmarnas pengar och gett förbundsjuristen som slog larm beskedet att han ska avskedas.

Så sent som under fredagen kunde Aftonbladet avslöja nya uppgifter.

I ett hemligt avtal försöker Vibeke Hammarström köpa visselblåsarens tystnad för 612 000 kronor av medlemmarnas pengar. I avtalet förbjuds juristen att göra polisanmälningar. Han måste ljuga om sin tidigare larmrapport och påstå att den byggde på misstolkningar.

Mannen tackade nej till förslaget.

– Jag skulle aldrig skriva på någonting som mer liknar ett utpressningsförsök, säger han till Aftonbladet.

Så sent som i onsdags riktades interna avgångskrav mot Vibeke Hammarström och förbundsordföranden Bror Holm. I medlemsmejlet backas dock båda upp av förbundet.

”Slutligen vill förbundsstyrelsen betona att en helt enig styrelse ställer sig bakom och uttalar sitt fulla förtroende för såväl förbundsordförande som förbundsdirektören”.

Publicerad:

LÄS VIDARE