Kläm efter knölar – hitta cancer hos hunden

avTT

Publicerad:
Foto: Jenerik Henriksson / TT
Att upptäcka tumörer i tid kan vara avgörande för en lyckad cancerbehandling. Arkivbild.

Våra hundar blir allt äldre och med en stigande ålder ökar risken för cancer hos människans bästa vän.

– Jag tycker att man regelbundet ska känna igenom sin hund, då kan man upptäcka knölar i tid, säger veterinären Sandra Douglas.

Att hundar får knölar och ojämnheter i huden kan bero på flera orsaker, oftast är knölarna ofarliga, men de kan vara elakartade tumörer. Därför är det viktigt att få rutin på att känna igenom sin hund, säger Sandra Douglas, chefsveterinär hos Anicura.

Vid en tidig prognos finns det nämligen gott hopp om att bota hunden.

– Alla cancertumörer känns inte utanpå, men de som sitter i huden och i juvret samt till viss del i testiklarna kan man upptäcka med handen.

Blir tröttare

För att upptäcka cancertumörer som sitter på insidan av hunden så handlar det mer om att vara uppmärksam på hundens allmäntillstånd, om beteendet förändras. Den kanske blir tröttare eller dricker mer.

– Ibland kan det vara ganska tydliga förändringar, andra gånger är det mer vaga symptom.

Hundar har en högre medellivslängd i dag i jämförelse med för 20–30 år sedan, därför kan en del av förändringarna hos hunden bero på att den är gammal, men de kan också vara cancer.

Större hundar – större risk

– Lever man i en nära relation med sin hund så har man en god chans att upptäcka förändringarna och jag tycker man ska ta det på allvar och uppsöka en veterinär.

Större hundar löper större risk att få tumörer tidigare i livet än små hundraser. Vissa hundraser är också mer benägna än andra att få cancer.

– Genom kirurgi kan hunden bli helt botad från cancer, men det går även att behandla hundar med cellgifter och strålbehandling, säger Sandra Douglas.

Publicerad: