Coronapandemin

Smittades på jobbet – fick ingen skyddsutrustning

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Undersköterskan Petra Lehto, 51, smittades på jobbet.

Trots att hon skulle besöka ett hem med misstänkt corona fick hon ingen skyddsutrustning.

– Nu har jag smittat min man, det är jag mest ledsen för. Han har haft hög feber i nio dagar, säger hon.

Larm efter larm har kommit om att personal i äldrevården och hemtjänsten saknar rätt skyddsutrustning.

Undersköterskan Petra Lehto, som arbetar i Kiruna, är en av dem som vårdar äldre och som nu själv har smittats av corona, något som Kommunalarbetaren också rapporterat om.

Överdrivet prat i media

För drygt två veckor sedan åkte hon hem till en vårdtagare vars anhörig hade misstänkt corona. Kort efter besöket insjuknade hon. Nu har alla tre testats positiva för virussjukdomen.

Petra Lehto anser att hennes arbetsgivare, Kiruna kommun, inte har tagit hennes och den övriga personalens vädjan om skyddsutrustning på allvar.

– Min chef sa att det är mycket överdrivet prat i media, att vissa bara får en förkylning.

Petra Lehto, 51, smittades på jobbet.

Skoskydd och handskar

Petra Lehto hade endast skoskydd och handskar som skydd när hon besökte vårdtagaren.

– Varför kunde vi inte få rätt utrustning när vi begärde det? Vad jag förstår så fanns det munskydd. Jag vill att arbetsgivaren någon gång lyssnar på oss, säger Petra Lehto.

Petra Lehto är säker på att hon smittades på arbetet. Dagarna innan besöket hos vårdtagaren höll hon sig hemma. Hon gick inte ens och handlade.

För hennes del börjar symtomen så smått att avta. Men Petra Lehto har smittat sin man, Bengt, och han har drabbats hårdare.

– Han är mycket sämre än jag var. Trots febernedsättande har han över 39 grader. Vi har kontakt med sjukvården, blir han sämre och får svårt att andas åker vi in direkt.

Socialchefen: följer rutiner

Kirunas socialchef Håkan Dahlqvist säger att kommunen följer de riktlinjerna för smittskydd som regionen fastställt.

– Vid det aktuella tillfället hade brukaren inga symtom, men den anhöriga hade förkylningssymtom. Då säger våra riktlinjer att man ska ha ett skyddsavstånd på två meter till den anhörige.

Eftersom en person i hushållet var misstänkt sjuk, kunde ni med facit i hand inte sett till att den anställde fick rätt skyddsutrustning?

– Med facit i hand så är det inte omöjligt att vi gjort annorlunda. Vi försöker hela tiden anpassa våra riktlinjer så de stämmer med nuvarande kunskapsläge. Där och då gjorde man vad man kunde efter gällande rutiner.

PODD Så funkar forskningen kring coronaviruset

Nyhetspodden Aftonbladet Daily intervjuar vetenskapsjournalisten Eva Bartonek Roxå om hur forskningen kring coronaviruset funkar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Skicka blombud till släkt och vänner för att visa kärlek och omtanke till alla: Välj vacker bukett och överraska någon med en blommande hälsning.

Extern länk från Interflora

Läs mer

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa Aftonbladet om dina hjältar i coronakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Kommunalarbetaren

Kiruna

Munskydd

Äldrevård

Hemtjänst