Så klarar du isoleringen under coronakrisen

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Christer Fuglesang, Sveriges första austronaut.
Foto: Chris O'Meara / AP
Christer Fuglesang, Sveriges första austronaut.

Att sitta instängd dag efter dag är påfrestande.
Men det går att hantera.
– Jag kände mig aldrig isolerad de två gångerna när jag var i rymden, säger Christer Fuglesang, 63, Sveriges första astronaut.

LÄS VIDARE

Under sina rymdresor 2006 och 2009 tillbringade han 13 respektive 14 dygn i omloppsbana runt jorden. En stor del av tiden tillbringade han ombord den internationella rymdstationen ISS.

Att det inte gick honom på nerverna förklarar han med den goda och täta radiokontakten med jorden.
– Jag kunde ganska regelbundet kontakta min familj och vänner via e-post och ett Skype-liknande system för att ringa hem, säger han.

Faktum är att han upplevde en del av astronaututbildningens strapatsfyllda ledarskapsutbildningar i vildmarken som betydligt mer isolerande.

– Under nio, tio dagar hade vi inte ens mobiltelefonanslutningar. Och 1979 seglade jag över Atlanten med tre andra och vi hade ingen koppling med någon på tre veckor.
Christer Fuglesang är numera professor i rymdfart på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Han betonar att det en avgörande skillnad mellan den påtvingade coronasoleringen och hans rymdresor är att de var planerade något han gjorde frivilligt eftersom han tyckte det var kul.
– När vi nu tvingas vara isär på grund av coronasmittan så är det svårare att hantera.

Foto: Jonas Ekströmer
Christer Fuglesangs viktigaste tips: Acceptera situationen.

En stor del av tiden på ISS var noga schemalagd med rymdpromenader och arbeten med själva stationen. Han och de andra astronauterna tränade regelbundet, två pass varje dag.
– Främst för att förbli fysiskt frisk, men det hjälper verkligen psykologiskt också. Det är bra att göra det på schemalagd basis och att äta regelbundet. I grund och botten är det sådant som man alltid rekommenderas att göra.

Men hans viktigaste tips till den som nu sitter och börjar känna sig instängd i sin bostad handlar om inställningen till hela situationen.
– Det är så mycket lättare om man bara har accepterat situationen som den är. Om man inte kan göra något för att ändra det, ja, då är det bara att acceptera det. Om några månader borde vi vara tillbaka till den normala vardagen.

Publicerad: