Danmark och Österrike öppnar igen efter påsk

– Coronaviruset är lömskt, det kan locka oss i en fälla, säger Danmarks statsminister

Europa kan – åtminstone tillfälligt – vara på väg ur coronavirusets grepp.

Antalet döda och smittade minskar dag för dag i både Spanien och Italien.

Norge har förklarat krisen över – och Österrike, Tjeckien och Danmark förbereder sig på att öppna igen efter påsk.

– Det är som att gå på lina, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Spanien rapporterade på måndagen att 637 människor dött det senaste dygnet – den lägsta siffran på nästan fjorton dagar.

Det är fjärde dagen i rad som antalet döda sjunker, även om redan hisnande många, 13 055 personer, har dött, enligt Nyhetsbyrån AFP.

Antalet bekräftat smittade minskar – och mer än 40 000 personer har fått lämna sjukhusen, nästan 30 procent av alla bekräftat smittade i landet.

Samma sak i Italien.

På söndagen rapporterade Italien att 525 dött det senaste dygnet – den lägsta siffran på två veckor. Totalt har 15 887 människor dött i det land i Europa som hittills drabbats värst av coronaviruset.

Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie vid en presskonferens om coronaviruset.
Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie vid en presskonferens om coronaviruset.

”Nedåtgående trend”

Och Italien kan ha kommit över det värsta, tror statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Italien har en tydligt nedåtgående trend och möjligen också Spanien, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, på måndagens pressträff.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

I Norge, som hittills klarat sig undan med 76 döda, förklarar hälso- och omsorgsminister Bent Høie att smittan är under kontroll i landet:

– Norrmän som är smittade med coronaviruset smittar nu i genomsnitt 0,7 andra. Det betyder att vi har coronaepidemin under kontroll.

Det betyder dock inte att man omedelbart kommer att lätta på de hårda restriktionerna som nu råder i landet, vilket skulle innebära risk för att smittan får ny fart.

– Åtgärderna som vi har genomfört har gjort att vi har fått ett fast övertag, det ska vi behålla, säger Bent Høie, enligt VG.

Vill öppna igen

Men andra länder planerar redan nu att öppna – något som måste göras gradvis för att förhindra att smittspridningen tar fart igen och till och med riskerar att bli än värre, något den svenska Folkhälsomyndigheten har varnat för upprepade gånger.

Österrike, med hittills 220 döda, har de senaste dagarna sett en dramatisk minskning i antalet smittade och rapporterar nu fler friskförklarade än nysmittade och ett stadigt minskade antal som behöver intensivvård.

I dag har förbundskansler Sebastian Kurz lagt fram en plan för en gradvis öppning av samhället.

Mindre butiker, byggmarknader och trädgårdscentra kan öppna redan på tisdag efter påsk, den 14 april.

Köpcentra, större butiker och frisörer får öppna igen den 1 maj, medan restauranger och hotell måste vänta till mitten av maj.

Inga större evenemang kommer att hållas förrän i slutet av juni tidigast, och hemundervisningen kommer att fortsätta till mitten av maj, sa kanslern.

Sebastian Kurz, förbundskansler i Österrike.
Sebastian Kurz, förbundskansler i Österrike.

På måndagskvällen kallade också Danmarks statsminister Mette Frederiksen till presskonferens och höll ett långt tal, om att det nu börjar bli dags att öppna Danmark igen, försiktigt och gradvis – om siffrorna håller i sig och antalet som läggs in på sjukhus går åt rätt håll.

– Det är som att gå på lina, stannar vi riskerar vi att falla, går vi för snabbt går det galet, sa Mette Frederiksen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

– Coronaviruset är lömskt, det kan locka oss i en fälla, att vi har tror att vi har kontroll över det, sa hon.

Efter påsk kommer daghem och skolor för barn upp till femte klass att öppna igen. De äldre barnen måste fortfarande stanna hemma och examen i folkskolan, motsvarigheten till vår grundskola, slopas i år.

Andra restriktioner, som förbud på folksamlingar över tio personer och stängda gränser, restauranger, biografer, caféer och köpcentrum kommer att fortsätta fram till den 10 maj.

Festivaler och marknader är fortsatt förbjudna ända till 31 augusti.

Hittills har Danmark haft 187 döda – åtta av dem rapporterades på måndagen.

Men statsministern varnade i sitt tal att den planerade öppningen än så länge bara finns på papper – om antalet smittade och döda skulle skjuta i höjden under påskveckan kan planerna ställas in.

– Det är upp till var och en av oss, till dig och mig, om det ska bli verklighet, sa Mette Frederiksen.

Med det menade hon att det fortsatt är lika viktigt att hålla avstånd till andra.

Även Tjeckien meddelade på måndagen att man kommer att släppa på en del restriktioner, eftersom antalet nya bekräftat smittade stadigt har minskat de senaste dagarna.

Från och med torsdag får detaljhandeln och bygghandeln öppna igen och det blir tillåtet att springa och cykla ute igen.

Från och med den 14 april blir det också tillåtet att lämna landet – om man har ”giltigt skäl”. Om man reser ut måste man dock sitta i hemkarantän två veckor när man kommer hem igen.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE