Boris Johnson, 55, vårdas på intensiven

Storbritanniens premiärminister blev sämre under eftermiddagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, 55, vårdas på intensiven.

Han åkte in till sjukhus på söndagskvällen med hosta och hög feber.

Nu uppges hans tillstånd ha försämrats och han kan behöva respirator.

Kort efter att Storbritanniens drottning Elizabeth, 93, hållit tal till nationen i brittisk tv på söndagskvällen, fördes premiärministern från sin bostad på Downing Street 11 till närliggande sjukhuset S:t Thomas i London.

Han ska inte ha åkt ambulans, utan privatbil.

Det var inte akut, försäkrade man från Downing Street – men under måndagseftermiddagen försämrades Boris Johnsons tillstånd och han vårdas nu på intensivavdelningen på samma sjukhus.

Han flyttades till intensiven vid 19-tiden på kvällen, som ”en försiktighetsåtgärd” i fall han skulle behöva kopplas till en respirator. Enligt ett uttalande på måndagskvällen ska premiärministern vara vid medvetande.

Samtidigt uppger tidningen The Guardian att de redan i torsdags fick uppgifter om att Boris Johnson mådde sämre och att en sjukhussäng reserverats för honom.

Boris Johnson gick den 27 mars ut och berättade att han smittats av coronaviruset och sa att han skulle sitta i hemkarantän i sju dagar.

Hemifrån sin bostad på Downing Street 11 har han dock hela veckan fortsatt att styra landet – på bekostnad av sin hälsa, hävdar en del nu.

I ett videoklipp på Twitter i fredags, där han berättade att han fortfarande hade feber, såg Boris Johnson mycket medtagen ut.

Han uppges också ha hostat svårt under videokonferenserna med sina medarbetare.

Och till sist gick det inte.

Boris Johnson vårdas på sjukhuset  S:t Thomas i London.
Boris Johnson vårdas på sjukhuset S:t Thomas i London.
Boris Johnson isolerades i hemmet efter att ha insjuknat i covid-19.
Boris Johnson isolerades i hemmet efter att ha insjuknat i covid-19.

Downing Street förnekar dock att läget blev akut, i stället sägs det att Boris Johnson, på sin läkares inrådan, på söndagskvällen ska ha åkt in till sjukhuset för att genomgå ”rutinprov” och sedan lades in över natten ”för observation”.

När han under eftermiddagen blev sämre ska han på inrådan av sitt medicinska team ha flyttas till intensivvårdsavdelningen.

”Han får utmärkt vård och tackar Storbritanniens sjukvårdspersonal för deras hängivenhet och hårda arbete”, står det i uttalandet från Downing Street.

– Han kommer att stanna på sjukhus så länge som han behöver, men jag har hört att han mår bra och jag ser mycket fram emot att han så snart som möjligt är tillbaka, säger hans sekreterare Robert Jenrick tidigare på dagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt The Times ska Boris Johnson ha fått andningshjälp, vilket inte förnekas av Downing Street, som dock vägrar att ge ytterligare kommentarer om premiärministerns tillstånd.

På frågan om han drabbats av lunginflammation svarade talesmannen tidigare under dagen att alla förändringar i hans tillstånd kommer att offentliggöras.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens om corona 20 mars på Downing Street, London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens om corona 20 mars på Downing Street, London.

Symtomen beskrivs inte längre som ”milda”, som de gjort i veckan.

”Jag är vid gott mod och står i kontakt med mina medarbetare”, hälsade Storbritanniens premiärminister via Twitter tidigare under måndagen.

Utrikesministern kan ta över

Han ska ha tillfrågat utrikesministern, Dominic Raab, att ta över om det behövs.

Det var också Raab som ledde det dagliga mötet med ministrarna på måndagsmorgonen. Utrikesministern har sagt att han själv inte talat med Boris Johnson sedan i lördags.

Vad det var för prover premiärministern skulle ta vill Downing Street 10 inte berätta, men enligt läkare så handlar det troligen i ett sådant här fall om att mäta syresättningen i blodet och att kontrollera hur andningen, lungor, lever och njurar fungerar, samt att ta EKG, för att kontrollera hjärtat.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten satt i SVT:s Aktuellt-studio när beskedet om Boris Johnson kom på måndagskvällen:

– Det är en rätt klassisk sjukdomsutveckling. Att man efter ganska lång tids lite halvsjuklighet ganska plötsligt, ibland väldigt, väldigt plötsligt, blir mycket sämre på kort tid. Det är vad intensivvårdsläkarna och andra beskriver. Förstås fruktansvärt tråkigt att det ska behöva drabba honom, sa Anders Tegnell i Aktuellt.

Boris Johnsons fästmö, Carrie Symonds, som är gravid och väntas föda parets barn i början av sommaren, har också varit isolerad, men i sin egen våning.

Hon flyttade ut redan när en av premiärministerns medarbetare visade symtom.

I lördags berättade hon på Twitter att hon legat till sängs hela veckan, men att hon inte testat sig och nu var bättre:

– Efter sju dagars vila känner jag mig starkare och är på bättringsvägen, skrev hon.

Stöd från världsledarna

USA:s president Donald Trump har redan skickat en hälsning till Boris Johnson.

– Alla amerikaner ber för honom. Jag är förhoppningsfull och säker på att han kommer att klara sig bra, säger Trump.

Emmanuel Macron, Frankrikes president, skriver på Twitter:

– Allt mitt stöd till Boris Johnson, till hans familj och det brittiska folket i denna svåra tid. Jag hoppas han klarar denna prövning snabbt.

Även Stefan Löfven skriver på Twitter att hans tankar är hos Boris Johnson och hans familj:

– Jag önskar honom en snabb återhämtning.


PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE