Coronaviruset

Trängsel-oro när jobb och skola drar igång

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Denna vecka återgår många till skola och jobb.

Aftonbladets läsare chattade om läget i kollektivtrafiken på måndagsmorgonen.

Fridfullt mellan Murjek och Jokkmokk – men fullsatt på väg till Älvsjö, rapporterar Aftonbladets läsare.

– Vilken skam, skriver läsaren Eva.

Gymnasieskolorna öppnar denna vecka. De bedriver inte längre distansundervisning, vilket gör att fler tonåringar lär vara i omlopp i kollektivtrafiken än i våras. Samtidigt börjar semestrarna på allvar lida mot sitt slut.

Hos kollektivtrafikens aktörer är oron stor att det ska bli ökad trängsel och risk för spridning av coronaviruset denna vecka.

Fram till klockan 08.30 vittnade Aftonbladet överlag om ett relativt lugnt läge i kollektivtrafiken, med undantag av vissa Stockholmssträckor.

– Bussar från Älvsjö fullsatta, vilken skam, skriver Eva.

Undersökt olika scheman

SL i Stockholm uppmanar fortfarande folk att bara åka kollektivt om de verkligen måste. Både Västtrafik och Skånetrafiken har haft kontakt med gymnasieskolorna i en vädjan att eleverna ska börja vid lite olika tider. Läs mer om hur kollektivtrafiken förberett sig här.

Trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamsons, har publicerat en bild på sig själv med munskydd och säger att han själv använder detta om han behöver resa i rusningstid.

Men detta är inte SL:s offentliga hållning.

– SL gör inte en egen medicinsk bedömning som skiljer sig från Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Henrik Palmér, presstalesperson.

Munskyddskrav i Danmark

I Danmark är det däremot krav på munskydd i kollektivtrafiken för alla över 12 år, från och med på lördag. Även WHO har förespråkat munskydd i trånga utrymmen där det inte finns möjlighet till social distansering.

Regeringen har tidigare tillsatt tre miljarder kronor som kompensation för minskade biljettintäkter. De ska fördelas till kollektivtrafikens aktörer via Trafikverket.

Man med munskydd vid Slussen i Stockholm.
Pendlare vid Slussen.
Slussen i Stockholm.
Slussen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Kollektivtrafik

SL, Storstockholms Lokaltrafik