Trängsel-oro när jobb och skola drar igång

Denna vecka återgår många till skola och jobb.

Aftonbladets läsare chattade om läget i kollektivtrafiken på måndagsmorgonen.

Fridfullt mellan Murjek och Jokkmokk – men fullsatt på väg till Älvsjö, rapporterar Aftonbladets läsare.

– Vilken skam, skriver läsaren Eva.

Gymnasieskolorna öppnar denna vecka. De bedriver inte längre distansundervisning, vilket gör att fler tonåringar lär vara i omlopp i kollektivtrafiken än i våras. Samtidigt börjar semestrarna på allvar lida mot sitt slut.

Hos kollektivtrafikens aktörer är oron stor att det ska bli ökad trängsel och risk för spridning av coronaviruset denna vecka.

Fram till klockan 08.30 vittnade Aftonbladet överlag om ett relativt lugnt läge i kollektivtrafiken, med undantag av vissa Stockholmssträckor.

– Bussar från Älvsjö fullsatta, vilken skam, skriver Eva.

Undersökt olika scheman

SL i Stockholm uppmanar fortfarande folk att bara åka kollektivt om de verkligen måste. Både Västtrafik och Skånetrafiken har haft kontakt med gymnasieskolorna i en vädjan att eleverna ska börja vid lite olika tider. Läs mer om hur kollektivtrafiken förberett sig här.

Trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamsons, har publicerat en bild på sig själv med munskydd och säger att han själv använder detta om han behöver resa i rusningstid.

Men detta är inte SL:s offentliga hållning.

– SL gör inte en egen medicinsk bedömning som skiljer sig från Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Henrik Palmér, presstalesperson.

Munskyddskrav i Danmark

I Danmark är det däremot krav på munskydd i kollektivtrafiken för alla över 12 år, från och med på lördag. Även WHO har förespråkat munskydd i trånga utrymmen där det inte finns möjlighet till social distansering.

Regeringen har tidigare tillsatt tre miljarder kronor som kompensation för minskade biljettintäkter. De ska fördelas till kollektivtrafikens aktörer via Trafikverket.

Trångt? Luftigt? Svettigt? Jobbigt? Behagligt?

Berätta var du är och om trängseln är så illa som den befarats kunna bli – eller om läget är lugnt!

Hur ser det ut i trafiken hos dig? Skriv här.
Skicka inlägg
 • Kaoset på buss från Lund till Sjöbo , alla sätena upptagna och folk stående i gången

  Johan
 • Adam Westin

  Där rundar vi av trafikchatten för denna gång. Trångt på vissa håll, men den stora efter semester-effekten kanske inte riktigt inträtt. Eller så är folk bara duktiga på att resa på alternativa sätt. Tack till alla som läst och bidragit!

 • Jag vet att bussbolagen har förlorat miljarder med påstigning vid bakdörren på bussarna, för många köper inte biljett, men går det inte att införa begränsad antal personer på bussarna? Kan inte kollektivtrafiken istället köra flera bussar på samma linje för på det sättet minska trängsel?!

  Elle
 • Till alla ni som skriver att ”de som är oroliga och vill ha munskydd kan sätta på sig det” - vi vill ju att ni som inte är oroliga skall ha på er munskydd! Så vi slipper få er dropsmitta på oss när ni kommer direkt från knökfull restaurang och ställer er alldeles för nära oss i matbutiken. Vi som har vett att vara rädda för detta virus vet att munskydd hjälper bäst mot att den som har på sig det sprider smitta. Allra bäst funkar de om alla har dem. Tyvärr är ni som inte fattar i majoritet och det finns stigma mot att på munskydd. På bussen och i matbutiken skulle jag vilja alla hade munskydd.

  J
 • Började med att två avgångar blev inställda från Södertälje på morgonen! Tredje tåget var nästan fullt vid Rönninge då en vagn var avstängd. Omöjligt att hålla avstånd när vi står som packade sillar. Tack SL ni gör som vanligt ett strålande jobb!

  Besviken
Man med munskydd vid Slussen i Stockholm.
Man med munskydd vid Slussen i Stockholm.
Pendlare vid Slussen.
Pendlare vid Slussen.
Slussen i Stockholm.
Slussen i Stockholm.
Slussen.
Slussen.
Publisert: