Dödssiffran i Sverige stiger – nu 20 döda

Av:  TT

20 personer har nu avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige och antalet personer som intensivvårdas ökar.

Nu är det också klart att inte bara Uppsala utan även Västra Götaland ska få tillgång till Fältsjukhus.

Totalt har nu 1 746 personer smittats sedan viruset kom till Sverige och av dessa har 20 personer avlidit, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 123 smittade och 4 dödsfall från fredagen.

Under lördagsförmiddagen intensivvårdas 61 personer på landets sjukhus, jämfört med 50 personer under fredagen, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

Letar fler vårdplatser

– Det här är en ögonblicksbild. Det kan finnas en viss eftersläpning men vi har uppmanat att man gärna rapporterar så fort man får in de här patienterna så att vi ska få en bra uppfattning, säger den ideella föreningens ordförande Johnny Hillgren.

Runt om i landet pågår en febril kamp för att tillgängliggöra fler vårdplatser för coronasmittade patienter. I Stockholm, som är värst drabbat, ska antalet intensivvårdsplatser fördubblas och planer finns på att göra Älvsjömässan i ordning för att rymma 200 intensivvårdsplatser.

Försvarsmakten ska upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas utanför Uppsala och under dagen har det blivit klart att även Västra Götaland ska få ett fältsjukhus, skriver Göteborgs-Posten.

Begäran har kommit från Sahlgrenska universitetssjukhuset, men platsen är inte bestämd, inte heller om de militära resurserna ska förläggas i tält eller i byggnader.

Samtidigt kan det bli aktuellt att skicka patienter från Stockholm till andra regioner, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell till Sveriges Radio.

20 personer har avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige. Arkivbild.
20 personer har avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige. Arkivbild.

Medelålder: 63 år

Medelåldern hos dem som intensivvårdas just nu är 62,9 år. Nästan sju av tio av dem har någon form av riskfaktor, vilket enligt Svenska intensivvårdsregistret innebär att de uppfyller ett eller flera av följande kriterier: över 65 år, har en kronisk hjärtlungsjukdom, lever- eller njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, fetma eller neuromuskulär sjukdom, det vill säga en sjukdom som påverkar nervcellerna. 24 procent av patienterna har en kronisk hjärtlungsjukdom och 23 procent diabetes.

Tio av de 61 personerna är kvinnor och medellängden från att personerna insjuknade till att de behandlats med intensivvård är 8,5 dagar.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE