Kommunen köper dyra sköterskor – i stället för billiga pensionärer

Överkalix väljer att anlita bemanningsföretag

Överkalix kan ta in billiga pensionerade sjuksköterskor som bor i kommunen, men vägrar.

I stället anlitas sjuksköterskor från dyra bemanningsföretag.

– Det är fruktansvärt, eftersom det är våra skattepengar, säger pensionerade sjuksköterskan Helena Persson, 65.

Fem pensionerade sjuksköterskor i Överkalix hoppade ibland in och jobbade för 250 kronor i timmen. När de fick reda på att en nyutbildad sjuksköterska fått 350 kronor, begärde de lika mycket.

Fem arga pensionerade sjuksköterskor i Överkalix. Från vänster Sally Öhlin, Helena Persson, Anne-Maj Wennberg, Marja Nilsson och – sittande – Seija Eliasson.
Fem arga pensionerade sjuksköterskor i Överkalix. Från vänster Sally Öhlin, Helena Persson, Anne-Maj Wennberg, Marja Nilsson och – sittande – Seija Eliasson.

Under sommaren fick några av dem också 350 kronor i timmen. Men den 1 oktober 2019 var det stopp. Sedan dess anlitar kommunen bemanningsföretag i stället för de lokala pensionerade sjuksköterskorna.

Totalkostnaden per timme skulle bli från 410 kronor i timmen för pensionärerna, mot som lägst 630 kronor i timmen för bemanningssköterskorna, enligt tidningen NSD:s beräkningar. Bemanningsföretagen är alltså mer än 50 procent dyrare.

De fem pensionerade sjuksköterskorna, som alla bor i och betalar kommunalskatt i Överkalix, är upprörda.

– Vi är irriterade. Nyutbildade fick 350 kronor i timmen. Då tyckte vi att med 40 års kompetens skulle vi inte ha lägre betalt, säger Sally Öhlin, 65.

Hon konstaterar att bemanningsföretagets personal inte betalar kommunalskatt i Överkalix och att de dessutom ska ha traktamente, vilket blir en dubbel förlust för kommunen. Seija Eliasson, 67, säger:

– Det är fel att strö ut den fattiga kommunens skattepengar till bemanningsföretag.

De fem sjuksköterskorna tycker inte att de har begärt för hög lön:

– I Kiruna kommun, där jag har jobbat, får man 350 kronor i timmen hela året, säger Anne-Maj Wennberg, 66.

”Har erbjudit högre lön än i grannkommunerna”

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) säger:

– Vi har ett budgetansvar. Verksamheterna går med underskott. Då är det väldigt svårt att motivera att man ska ge extremt höga löner.

Men 350 kronor är samma timlön som en nyutbildad sjuksköterska fick?

– Det kan jag inte kommentera, jag har inte haft med anställningarna att göra.

Samtidigt är bemanningsföretaget ännu dyrare?

– Det har jag inte heller någon kommentar till. De pensionerade sjuksköterskorna har ett bud att jobba för som de inte ställer upp på. Då blir det ibland så att man tar tillfällig hjälp i form av punktinsatser, även om det blir dyrt per timme.

De pensionerade sjuksköterskorna gör ju också punktinsatser?

– Ja, men i alla fall. Det är ganska höga löner vi har erbjudit dem, högre än sjuksköterskorna i grannkommunerna får, säger Anne Jakobsson.

Kostnaden för sjuksköterskor från Vårdpartner i Norden AB och Medlinc Nordic AB var 1 063 883 kronor under perioden maj till december 2019, uppger Norrländska Socialdemokraten.

Publisert:

LÄS VIDARE