Protesterna efter George Floyds död

Tusentals demonstranter på Stockholms gator

Trotsar coronarestriktioner för protest mot rasism

Av: 

Sophie Tanha

Fanny Westling

Oskar Forsberg

NYHETER

Tusentals människor anslöt under onsdagskvällen till en demonstration i Stockholm, arrangerad för att stötta de amerikanska protesterna mot rasism.

Demonstrationen hade polistillstånd att samla 50 personer – vilket gjorde att polisen uppmanade arrangörerna att skingra folkmassorna redan innan den officiella demonstrationen hunnit börja.

– Vi skiter i det – vi ska ha vår demonstration ändå, sa en av alla demonstranter på Sergels torg innan de tågade vidare genom stan.

Mellan klockan 18 och 20 hade polisen godkänt en demonstration mot rasism på Sergels torg i Stockholm. Men klockan 17.45 uppmanade polisen folksamlingen att skingras. Redan då hade det hunnit samlats hundratals fler än de 50 personer som tillåts samlas enligt rådande coronarestriktioner.

En av demonstrationens arrangörer, 22-åriga Ibbi Chune, säger att demonstrationen var för att visa solidaritet med amerikanska rörelsen Black lives matter och alla svarta som fallit offer för polisbrutalitet runt om i världen.

– Jag tycker det är viktigt att man inte glömmer bort att det finns brister även i svenska rättssystemet. Den svenska polisen ägnar sig mycket åt rasprofilering, säger hon.

– Om vi inte tar ställning till det nu kanske vår situation eskalerar även här.

”Vi blir dödade hela tiden”

Arrangörerna följde polisens uppmaning och avslutade demonstrationen, men få av alla de som anslutit lyssnade.

Vid det här laget hade tusentals människor samlats på Sergels torg. Många skanderade olika slagord, flera från de amerikanska demonstrationerna som pågått i flera dagar, med tusentals gripna och nattliga utegångsförbud i flera städer som följd.

”Black lives matter”, ”inga rasister på våra gator” och George Floyds sista ord innan han dog – ”I can’t breathe” – var några av fraserna som demonstranterna ropade. George Floyds död är vad som tänt gnistan till den senaste tidens protester, som spridit sig från Minneapolis i USA till Rio de Janeiro, Paris, London och nu även Stockholm.

– Jag är här för att vi blir dödade hela tiden av ingen annan anledning än färgen på vår hud. Jag är trött på att slå på nyheterna och se svarta människor dödas hela tiden. Jag orkar inte med det här, säger 18-åriga Nya Smith, en av demonstranterna på plats.

Demonstranterna har tillstånd mellan klockan 18 och 20.
Demonstrationen vid slottet, senare under kvällen.

Sammandrabbningar med polisen

Folkmassan på Sergels torg förvandlades ganska snabbt till ett tåg av människor som rörde sig runt om i hela Stockholms city. Flera timmar efter att demonstrationen börjat tågade hundratals, om inte tusentals, människor genom Stockholms gator med skyltar och slagord mot rasism.

När de närmade sig riksdagen, drygt tre timmar efter att de först uppmanats till att skingras, hindrade polisen demonstranterna från att komma fram.

När kvällen och demonstrationen lidit mot sitt slut hade två personer frihetsberövats, misstänkta för våldsamt upplopp eller anstiftan till det, under en sammandrabbning vid T-centralen. Där sprayade polisen pepparsprej och slog demonstranter med batonger.

I Gamla stan omhändertog polisen något senare ytterligare en person.

Arrangörerna bakom demonstrationen är, trots att de uppmanat folkmassan att skingras, misstänkta för brott mot ordningslagen. Men polisen, som godkänt demonstrationen från början, misstänkte redan då att fler än 50 personer skulle kunna samlas, och var därför beredda med ökade resurser säger Stockholmspolisens presstalesperson Mats Eriksson.

– Med tanke på att det var så pass mycket personer ute på stan så tycker vi att det har gått väldigt bra. Ingen är skadad, varken polisen eller någon annan. Det tycker vi är en framgång, säger han.

Demonstrationen på Sergels torg i Stockholm.
Demonstrationerna började i USA i förra veckan efter att George Floyd dödats i samband med att han greps av polis i Minneapolis.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Protesterna efter George Floyds död

LÄS VIDARE

Polisen knäböjde – möttes av hejarop och kramar

ÄMNEN I ARTIKELN

Protesterna efter George Floyds död

Sergels torg

Black lives matter

Demonstration

Rasism

George Floyd