Infekterat vatten misstänks ligga bakom ettårings död

avMaria-Elena Zelaya

Flera tusen personer kan ha blivit sjuka av förorenat dricksvatten i Norge.

En ettårig pojke dog i förra veckan och en undersökning visade på campylobacter i kroppen.

Samma bakterie som tidigare hittats i dricksvattnet, skriver norska tidningen BT.

På torsdagen gick Askøy kommun ut med en varning till de boende om att koka dricksvattnet, vilket Aftonbladet tidigare har skrivit om.

Det var den 6 juni som det första larmet om sjukdomsfall efter infekterat vatten kom. Sedan dess har över 60 personer, flera av dem barn, lagts in på sjukhus och flera hundra har fått uppsöka vårdcentraler med tarminfektioner, diarré, feber och magsmärtor. Fyra ska fortfarande befinna sig på sjukhus, skriver den norska tidningen BT.

1 av 4 | Foto: TT
Två personer har dött I Askøy i Norge efter att dricksvattnet blivit infekterat.

Kommunen uppskattar att omkring 2 000 människor har blivit sjuka på grund av det förorenade dricksvattnet.

Förra veckan påbörjades en undersökning av en ettårig pojke som dog efter en tarminfektion i Askøy. Enligt smittskyddsläkare i Vestland hittades campylobacter i pojkens kropp, samma bakterie som hittats hos andra patienter som insjuknat. Men det är fortfarande inte känt vad som orsakat pojkens död.

Avföring i vatten

Några dagar senare dog ytterligare en patient i norska Askøy, även hos den personen hittade de spår av bakterien campylobacter.

Tarmbakterierna E.coli, Clostridium och intestinala enterokocker har hittills upptäckts i den bassäng som förser Askøy med vatten, skriver VG.

Avföring från hjort och hund hittades i veckan på bassängtaket, något som polis och representanter från norska folkhälsoinstitutet misstänker kan vara smittokällan, skriver Bergens Tidende.

– Avföring är problemet, och proverna indikerar färsk avföring, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Hälsa

Askøy