Coronaviruset

Riddare skyddar Gotland mot corona

Av: 

Elina Haimi

NYHETER

När kryssningsfartygen anlände till Visby under måndagen möttes passagerarna av en annorlunda syn. Fyra riddare till häst uppmanade folk att hålla avstånd till varandra.

– Kommer det 700 kilo häst emot en gör man som man blir tillsagd, säger Lennart Borg, som är projektledare för riddarsällskapet Torneamentum.

Trots pandemin så vallfärdar turisterna till Gotland. Polisen har larmat om trängsel och nu har Region Gotland tillsammans med handelsnäringen anlitat riddarna i sällskapet Torneamentum för att ”patrullera” gatorna och påminna folk om restriktionerna.

– Vi blev inkallade för att sprida budskapet om att hålla avstånd och tvätta händerna, säger Lennart Borg från riddarsällskapet.

Mycket turister

Förra veckan uppgav polisen att över 60 000 turister befann sig på ön och att trängseln är värre än på många år. Men det var inget som Lennart Borg märkte av i Visby Hamn under morgonen.

– Folk skötte sig väldigt bra. Det var bra avstånd mellan alla sällskapen, säger han.

Han jämför med klisterlapparna i livsmedelsbutikerna om att hålla avstånd.

– Man måste ständigt påminna sig om det, säger han.

Folk verkade också uppskatta åsynen av riddarna när de anlände till ön.

– Alla tyckte det var jättehäftigt och barnen tyckte också att det var fantastiskt att se hästarna. Alla gillar ju hästar, säger Lennart Borg.

Sprida budskapet

Under tre veckors tid kommer riddarna att dyka upp på olika folktäta platser och påminna folk om vikten av att hålla avstånd och tvätta händerna. Så alla som saknar medeltidsveckan får sig ändå en dos av riddare till häst.

– Håll utkik efter oss! säger Lennart Borg.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Visby

Gotland

Region Gotland

Hästar