Uppsala kommun nekar asylsökande bidrag vid flytt

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Asylsökande som flyttar till Gränby, Gottsunda, Stenhagen eller Sävja förlorar bidraget till hyran om flyttlasset går till adresser som kommunen inte vill att de ska bo på framöver.

– Vi vet ju att integrationen inte fungerat när asylsökande fått bosätta sig var de vill, enligt de regler som gällt tills nyligen, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L) till Upsala Nya Tidning.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Foto: Uppsala kommun
Mohamad Hassan (L), kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Uppsala kommun, liksom 31 andra kommuner i landet, har beslutat att göra det svårare för asylsökande att flytta till en del områden som anses vara utsatta.

Samtliga partier i kommunen, utom Vänsterpartiet, är överens om att de som flyttar till utvalda gator i Gränby, Gottsunda, Stenhagen och Sävja ska förlora sin dagliga ersättning på 61–71 kronor, som de tidigare fått från Migrationsverket.

Dessa områden präglas av omfattande arbetslöshet, bidragsberoende och social oro, enligt statistik från kommunen, och syftet med de nya reglerna som trädde i kraft 1 juli är att öka integrationen och minska antalet asylsökande som slår sig ned i Uppsala, uppger kommunalrådet Mohamad Hassan (L) för UNT.

Kan bli mer utsatta

Vänsterpartiet befarar att en del asylsökande kommer att bli mer utsatta i samhället.

– En del kommer säkert att välja det (att bosätta sig i områdena) ändå men straffas då genom att inte få ekonomisk ersättning, vilket gör dem än mer utsatta, har Torbjörn Björlund (V), ledamot i nämnden, tidigare sagt till tidningen.

Han poängterade också att många behöver förenas med släkt och familj för att känna sig trygga och utvecklas.

Publicerad:

LÄS VIDARE