Stöldvåg av dyra bilar i Malmö

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
En stöldvåg av personbilar i Malmö har siktet inställt på dyra bilar. Arkivbild.

Malmö är skådeplats för en stöldvåg av dyra bilar. Tjuvarna använder sig av elektronik för att fånga upp signaler från bilens nyckel och tros sedan lämna landet med fordonen. Ett problem för tjuvarna är att motorn inte kan stängas av efter stölden.

I Malmö har åtta premiumbilar stulits bara under oktober månad. Värst drabbad är stadsdelen Oxie där tre bilar till ett värde av 1,5 miljoner kronor har stulits, enligt försäkringsbolaget If.

– Det handlar uteslutande om dyra bilar och stölderna begås alltid nattetid, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If, till TT.

Signaler från bilnyckeln

En röd tråd i stöldtrenden är att bilarna varit parkerade i anslutning till ägarens bostad. Den så kallade relämetoden gör att stölden fullbordas inom loppet av någon minut. Med elektroniska verktyg fångar tjuven upp signaler från bilnyckeln. Signalen skickas vidare till en extern mottagare och med hjälp av en reläsändare kan biltjuvar fånga upp och förstärka signalen från en nyckel. En avgörande faktor är att hålla bilen igång.

– Stannar bilen får de inte igång den igen. Därför sker stölderna om nätterna då de får flera timmars försprång innan ägaren upptäcker att bilen är försvunnen. Men då är tjuvarna och bilen redan nere på kontinenten, säger Anders Lindstrand.

Från Malmö är det möjligt att nå kontinenten via Öresundsbron utan att stänga av bilmotorn.

Internationell liga

Enligt If:s kartläggning tyder mycket på att en internationell stöldliga är i farten och ser därför poliskontroller vid Öresundsbron nattetid som ett sätt att få bukt med stöldvågen.

– Det är inte ovanligt att vi påträffar oidentifierade bilar runtom i Östeuropa.

Anders Lindstrand uppmanar bilägare att bättre skydda sig genom att ha sina nycklar i nyckelpåsar och om möjligt ha bilen i garage nattetid.

– Det är enkelt att stjäla bilar på det här sättet, men det är också enkelt att skydda sig mot den här typen av brottslighet, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö