Turkiets invasion i Syrien

Senaste nytt om Turkiets offensiv i norra Syrien

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Turkiet inledde den 9 oktober en offensiv i norra Syrien med målet att skapa en ”säkerhetszon” fri från kurdiska miliser.

Här kan du följa senaste nytt om invasionen.

Vi svarar också på frågor i mån av tid.

Bakgrund: Turkiets offensiv i Syrien

  • President Donald Trumps beslut att dra tillbaka USA:s militära närvaro i Syrien öppnade för Turkiets pågående offensiv mot de syriska kurderna, som varit USA:s allierade i kampen mot IS. De kurdiskledda styrkorna har offrat tusentals soldater i kriget mot terrorgruppen IS.
  • Turkiet framställer sin offensiv som nödvändig för att ta befälet i kampen mot IS. Men Turkiet har länge velat krossa det kurdiska självstyre som upprättades i nordöstra Syrien under tiden som inbördeskriget bröt ut.
  • Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område, där Syriens demokratiska styrkor, SDF, och den kurdiska YPG-milisen, har den militära kontrollen.
  • YPG betraktas av Turkiet som en terrorgrupp eftersom man har nära band till PKK-gerillan, som i sin tur terrorklassats av bland annat EU och USA.
  • Turkiets president Erdogan vill upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.
  • Kriget i Syrien bröt ut i mars 2011 efter den så kallade arabiska våren. President Bashar al-Assad bemötte då demonstrationerna för demokrati i Syrien med dödligt våld vilket utvecklades till ett blodigt inbördeskrig.
  • Sedan krigets början har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och över 370 000 människor har dödats.

PODD Invasionen i Syrien - vad händer efter vapenvilan?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily djupdyker vi i Turkiets invasion av Syrien - vi pratar dels med Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats vid gränsen mot Syrien, och dels pratar vi med Nivette Dawod, utrikesreporter, som reder ut den senaste veckans händelser. Vad händer när Turkiet och USA beslutat om vapenvila, och hur påverkar det dom hundratusentals människor som flytt från norra Syrien?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vem slåss mot vem i Syrien?