Väder

Kylan slår till mot landet

Av: 

TT

De kommande dagarna blir kallare än normalt i hela landet. Se upp för halka om sommardäcken fortfarande sitter på.
De kommande dagarna blir kallare än normalt i hela landet. Se upp för halka om sommardäcken fortfarande sitter på.

NYHETER

I lappländska Karesuando har säsongens lägsta temperatur uppmätts – och kylan ser ut att hålla i sig de kommande dagarna. Minusgraderna når Skåne redan i natt.

Veckan började med blixthalka på flera platser i landet. Halkan orsakade flera trafikolyckor i Mellansverige under morgonen, enligt polisens rapporter. Samtidigt visade termometern -23,9 grader i Karesuando i nordligaste Lappland. Det är den lägsta oktobertemperaturen i Sverige sedan 2006, skriver SMHI.

Kallt i hela landet

Räkna med minusgrader i så gott som hela Sverige de närmsta nätterna. Kyliga nord- och nordvästvindar drar ner över landet och temperaturen sjunker på sina håll mycket under snittet för årstiden. Natten mot tisdag kan minusgraderna krypa ända ner till sydligaste Götaland.

– Det blir främst kallare i landets östra delar och längst norrut, säger Sofia Söderberg, meteorlog på SMHI.

Så här års, i skarven mellan höst och vinter, finns risk för extra lynnigt väglag. Från och med den 1 oktober är det tillåtet att köra med dubbdäck, men inte förrän den 1 december är det lagligt tvång med vinterdäck ifall det skulle råda vinterväglag. Något att tänka på den kommande månaden.

– När det är plusgrader på dagen och minusgrader på natten är det naturligtvis risk för halka, men det krävs att det finns fukt som kan frysa, säger Sofia Söderberg.

Risk för halka lokalt

Några särskilda varningar för extra halt väglag har SMHI inte utfärdat för den närmsta tiden.

– Vi utfärdar bara varningar när det är ett område på minst 1 000 kvadratmeter som berörs, säger Sofia Söderberg.

Det utesluter inte att det lokalt kan vara besvärligt på vägarna. Förutom att det är risk för halka i nästan hela norra Sverige och delar av Dalarna är det enligt Trafikverkets trafikinformation även halt runt Västerås, Enköping och Uppsala samt i Östergötland.

– Vi följer väderutvecklingen och halkbekämpar, men bilisterna bör vara uppmärksamma på väglag, dämpa farten och hålla ordentligt avstånd, säger Eva Rehnström, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Danska meteorologen: Ingen vit jul i södra Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI

Karesuando