Stor rysk ubåtsövning i Barents hav: Vill visa att de når USA

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ryssland genomför den största ubåtsoperationen sedan kalla kriget.

Norsk underrättelsetjänst uppger att den ryska undervattensarmadan övar på att smita ut ur hamn – och vill visa att de når USA.

– Ryssland vill säga: Det här är vårt hav, säger en säkerhetskälla till NRK.

Övningen ska ha inletts i förra veckan – samtidigt som Rysslands och Norges utrikesminister möttes i Finnmark.

Enligt NRK ska ett tiotal farkoster i den ryska ubåtsflottan vid baser kring Kolahalvön tränat på att oupptäckta ta sig ut i Barents- och Norska havet. Målet ska vara att ta sig så långt ut i Atlanten som möjligt innan upptäckt.

Helst väster om Grönland.

– Ryssland vill säga: Det här är vårt hav, vi kan klara det här. Vi är i stånd att nå till USA, säger en underrättelsekälla till NRK.

1 av 5 | Foto: Foto: Ryska försvarsmakten
”Det är en operation för att visa militär styrka”, enligt underrättelsetjänsten.

Flera av av ubåtarna ska vara utrustade med kryssningsmissiler med en räckvidd som gör det möjligt att slå till mot mål på den amerikanskt fastland, uppger VG.

Norges underrättelsetjänst uppger för NRK att det inte går att beskriva det som sker i området som en övning. Omfattningen ska vara avsevärt mycket större än de övningar som den ryska flottan regelbundet genomför.

”Det är en operation för att visa militär styrka”, enligt underrättelsetjänsten.

Den ryska ubåtsoperationen ska pågå i uppåt 60 dagar, enligt NRK. På tisdagsmorgonen befann sig två ryska atomubåtar av modellen Sierra utanför Bjørnøya, på gränsen mellan Barents hav och Atlanten, skriver VG.

Ubåtsoperationen övervakas av norska flygvapnet och Etteretningstjenesten säger till NRK att de har en ”hyfsat god bild” av var de ryska undervattensfarkosterna befinner sig.

Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen säger att den ryska operationen inte kommer som någon överraskning.

– Det här stämmer med den trend vi har sett av ökad rysk aktivitet. Vi ser att Ryssland, som moderniserat sina militära styrkor, allt oftare övar och genomför operationer i närheten av Norge, säger han till NRK.

Publicerad:

LÄS VIDARE