Yasmin, 9, ska utvisas – riskerar liv i våld och prostitution

avErik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

Den nioåriga flickan har misshandlats hela sitt liv.

En hammare i huvudet, en bruten arm, slag med dammsugarröret.

Socialtjänsten slår larm att hon kommer att säljas för prostitution om hon utvisas.

Det är fakta som inte rubbar Migrationsverkets beslut.

Socialtjänstens handlingar 2019–06–12:

”När XX inte hittade mobilladdaren blev styvmamman arg och stack förskäraren mot XX mage. Det träffade i närheten av naveln, det gjorde ont men som tur var hade hon en tjock tröja på sig.”

Utdraget är från en anmälan enligt socialtjänstlagen. En av många som gjorts om förhållandena för den nioåriga flicka som nu riskerar att utvisas från Sverige. Sida efter sida med skildringar av våld som präglat hela hennes barndom.

Bröt armen

Flickan har levt med sin far och sin styvmor. Båda har utsatt henne för våld, men de värsta övergreppen ska styvmodern ligga bakom.

Vid ett tillfälle ska styvmodern ha brutit flickans arm för att hon var olydig. En annan gång ska flickan ha slagits med röret till dammsugaren när hon inte städade ordentligt. Därutöver har hon slagits i ansiktet vid upprepade tillfällen och hotats till livet.

Nu lever den nioåriga flickan gömd, inte från sin familj utan från svenska myndigheter.

Migrationsverket har beslutat att hon ska utvisas och då, varnar socialtjänsten, kommer hon att hamna tillbaka hos familjen där våld är hennes vardag.

– Jag fruktar för flickans liv, hon har levt under fruktansvärda omständigheter, säger en myndighetsperson som arbetat med Yasmins ärende under en tid.

Det började med att hon kom till skolan med ett blåmärke i ansiktet. Först ville nioåringen inte berätta hur hon fått det, men snart framgick det att det var hennes styvmor som åsamkat skadan.

Dödshot från styvmamman

Motvilligt har Yasmin sedan berättat sin historia vilket har lett till en lång rad orosanmälningar från skolan. Nu är flickans familj utvisad till hemlandet, men själv blev hon kvar då hon var hos en släkting när styvmodern och syskonen lämnade landet.

Det är den släktingen som nu kämpar för att hon ska få stanna. Personen har bland annat vittnat om att styvmamman har uttalat dödshot mot flickan.

”Jag hatar henne så mycket att jag kommer slå henne gul och blå. Jag kommer slå henne så hon inte ser solen igen och ni kommer inte kunna göra någonting.”

Yasmin var orolig, hon lyckades inte få i sig mat och på nätterna sov hon dåligt. Till sist föll hon ihop av utmattning.

I socialtjänstens handlingar står det:

”Flickan har utsatts för mycket grovt våld och det föreligger fara för Yasmins liv och hälsa”

”Kommer säljas”

– Den här flickan kommer att misshandlas om hon kommer hem, men hon kommer också att säljas, säger en myndighetsperson.

– Styvmodern har levt i prostitution organiserad av familjen i hemlandet och de kommer att vilja tjäna pengar även på Yasmin.

En anhörig till flickan vittnar om samma sak.

– I samma stund som hon kommer till sitt hemland är det fara för hennes liv.

Migrationsverket anser inte att omständigheterna är skäl nog att bevilja Yasmin uppehållstillstånd. Det finns inte heller anledning att inte verkställa utvisningen.

”Av de uppgifter som framkommer av orosanmälan framgår inte att hälsotillståndet är sådant att en verkställighetsresa inte går att genomföra”, skriver Migrationsverket i det senaste beslutet fattat i förra veckan.

Aftonbladet har pratat med beslutsfattaren på Migrationsverket som inte kommenterar det enskilda ärendet.

Men efter Aftonbladets publicering återkommer Migrationsverket med en kommentar till fallet.

– Vi har löpande tittat på de nya omständigheter som förts fram i flickans fall men bedömer att det saknas grund för uppehållstillstånd i Sverige, säger Linn Nilsson vid Migrationsverkets presstjänst.

– Den som för närvarande företräder flickan har fortfarande möjlighet att överklaga vårt senaste beslut till domstolen om man anser att vi har gjort en felaktig bedömning.

Yasmin heter egentligen något annat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM