Kungaparet bjuder Sverige på middag

Drottningen strålade i rött och kronprinsessan i silver. Fotbollshjälten Andreas Granqvist var en av gästerna på den stora Sverigemiddagen.

Men prins Carl Philip och prinsessan Sofia skippade middagen och åkte i stället till kärleksön Capri.

Kungaparet bjöd in till den sjunde Sverigemiddagen i går. Den har blivit en populär tillställning?

– Det är en form av representationsmiddag som infördes 2013 när kungen hade suttit 40 år på tronen, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

– Till Sverigemiddagen bjuder kungaparet in representanter från varje län tillsammans med landshövdingen, så det blir en stor geografisk spridning.

Kungafamiljen vill med middagen uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser och i år var det 178 gäster på smokingmiddagen. Några av dem som fick hälsa på kungafamiljen var fotbollshjälten Andreas Granqvist som representerade Skåne.

Drottningen var klädd i en röd klänning med spets i ärmarna och kronprinsessan bar en silvervit långklänning med bara armar och volanger i kjolen.

– Silvia bär en traditionell klänning som vi är vana att se henne i, säger Monika Kichau, stylist som bland annat medverkar i SVT:s ”Go’kväll”.

– Det blir väldigt snyggt med hår och makeup och det är inte alla som kan bära upp röd spets så bra som drottningen.

Klänningarna representerar tradition och nytänkande tycker Monika, och man ser tydligt att det är två generationer som möts.

– Victorias klänning är egentligen ett linne och en kjol och kommer från H&M Conscious Collection från i år, säger Monika Kichau.

– Jag tycker att Victoria utmanar gränserna lite grand, hon är jättesnygg i silver och klänningen är lite 70-tal i stilen med volanger lite överallt.

– Med skor i silvergrå metallic blir det väldigt coolt, jag har inte sett den här stilen på henne tidigare och jag tycker att den andas lite disco, säger Monika som också tycker att det är bra att kronprinsessan visar vägen med hållbar design.

I år var inte prins Carl Philip eller prinsessan Sofia på plats på Sverigemiddagen. De är på Capri för att delta i bröllopet mellan Carolina Pihl och Gunnar Eliassen.

Carolina Pihl är en nära vän till prinsessan Sofia och är också fadder till yngste sonen Gabriel. 

I år får de som rest till Stockholm från Dalarna inte träffa prinsessan Sofia, ursprungligen från Älvdalen?

– Nej, prins Carl Philip och prinsessan Sofia har privata åtaganden, säger Johan Tegel vid hovet.

Både kungaparet och kronprinsessparet har haft en hektiskt vecka. Kungen har varit i Malmö, drottningen har tagit det första spadtaget till Ersta sjukhus och tillsammans har de invigt Folke Bernadottes bro bland annat. De har också varit på en middag i Stadshuset.

Victoria och Daniel har varit i Danmark på ett tredagarsbesök.

Varken prins Carl Philip eller prinsessan Sofia har synts särskilt många gånger sedan i somras och har bara fem åtaganden i kungahusets kalender under hösten.

Är det normalt att man hoppar över en Sverigemiddag?

– Det är kungen och drottningen som bjuder in till den här middagen och även kronprinsessparet deltar, säger Johan Tegel.

– De andra medlemmarna i kungafamiljen deltar i mån av möjlighet.

På kärleksön Capri befinner sig just nu också prinsessan Beatrice, prins Andrews dotter. Hon är där tillsammans med sin pojkvän Edoardo Mapelli Mozzi och brittiska tidningar spekulerar om en närstående förlovning.

Publisert:

LÄS VIDARE