Branden i Notre-Dame helt släckt

avTT

1 av 4 | Foto: Francois Guillot/AP/TT
Paris ikoniska katedral Notre-Dame i lågor.

När Paris vaknade på tisdagen kämpade brandmän fortfarande mot återstoden av den katastrofala branden i katedralen Notre-Dame.

Branden är nu helt släckt, men oron är fortsatt stor kring vad som har förstörts.

Runt 15 timmar efter att branden bröt ut har Paris räddningstjänst lyckats släcka de sista eldhärdarna i Notre-Dame.

– Hela branden har släckts. Vi är nu i utredningsfasen, säger Gabriel Plus vid räddningstjänsten.

Den 850 år gamla byggnaden är en symbol både för staden och för landet, och parisare är i chock efter branden.

– Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, säger Stéphane Seigneurie, en av dem som samlades för att se branden under natten.

Törnekrona klarade sig

Branden tros ha startat på en vind strax före klockan 19 på måndagen. Den spred sig snabbt över Notre-Dames tak och bjälkar i trä från 1100-talet, vilka pekas ut som anledningen till det häftiga förloppet.

På tisdagsmorgonen täcktes tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame i lågor. Libération skriver "Notre drame" (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver "Le coeur en cendres" – hjärtat i aska.

Än så länge är det oklart vad exakt som förstörts i branden. Den 93 meter höga gotiska spiran kollapsade i lågorna liksom runt två tredjedelar av katedralens tak, medan framsidans två ikoniska torn klarade sig.

De viktigaste föremålen har man lyckats rädda, skriver Paris räddningstjänst på Twitter, liksom huvudstrukturen av byggnaden.

"Bränt och svart"

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns där. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona ha klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Grégoire till tv-kanalen BFM.

En präst som fått gå in i kyrkan beskriver allt som "bränt och svart", enligt tidningen Le Figaro. Bilder inifrån katedralen visar hur rök pyr framför det stora altaret.

Ska byggas upp

Vad som orsakade branden är ännu inte fastställt, uppger Paris vice inrikesminister Laurent Nuñez på tisdagsmorgonen. Den utredning som inleddes före midnatt fortgår. Runt 400 brandmän kämpade mot lågorna, varav en ska ha skadats. Även två poliser har skadats lindrigt, uppger stadens räddningstjänst.

President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen i centrala Paris i ett tidigt skede. Han uttryckte lättnad över att "det värsta kunnat undvikas", och meddelade att en internationell insamlingskampanj inletts.

– Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen, för det är vad fransmännen förväntar sig, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral – oavsett om man är troende eller ej.

Att bygga upp det som har förstörts beräknas ta många år. Löften om pengar till återuppbyggandet strömmar nu in, liksom kondoleanser från världens ledare.

ARTIKELN HANDLAR OM