Stockholm bland Europas värst virusdrabbade

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Region Stockholm tillhör den tiondel av alla europeiska regioner som drabbats hårdast av covid-19.

Fram till maj månad dog 71 procent fler än vanligt i huvudstadsregionen.

Det är inga ljusa siffror för Stockholm när det kommer till dödsfall i covid-19. Det visar en sammanställning från nyhetsbyrån Newsworthy som Svenska Dagbladet tagit del av.

Enligt rapporten så tillhör Stockholm den tiondel av alla regioner i Europa som drabbats hårdast av coronaviruset sett till den så kallade överdödligheten – alltså hur många fler än vanligt som dött under en given tidsperiod.

Fram till maj månad dog 71 procent fler än vanligt i huvudstadsregionen.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Fram till maj månad dog 71 procent fler än vanligt i huvudstadsregionen.

I Stockholmsregionen dog totalt 5 510 personer fram till maj i år, jämfört med 3200 under samma period förra året. Det innebär att regionen haft en överdödlighet på 71 procent.

Stor skillnad

Det gör att Region Stockholm hamnar på plats 32 av 500 av de analyserade europeiska områdena i sammanställningen. Nio av tio av de värst drabbade områdena ligger i Italien där Bergamo sticker ut med 347 procents överdödlighet. Däremot syns ingen märkbar överdödlighet i centrala och södra delarna av landet.

Samma snedfördelning av antalet döda går även att finna i Sverige. Blekinge, Värmland och Västerbotten har inte haft någon överdödlighet alls.

Foto: PONTUS ORRE
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vi jobbar på att förbättra vår podcastspelare i appen, vänligen uppdatera din app i Google Play och AppStore för att få den senaste versionen

Publicerad:

LÄS VIDARE