Filip mötte varg – stannade och hjälpte två flickor

Filip, 22, var ute på en nattlig runda med bilen i centrala Jönköping.

I området fanns flera barn.

Då kom vargen.

Det var 01-tiden på natten som FIlip Åsbrink Gramén och hans flickvän körde bil genom villaområdet Gräshagen i Jönköping. På vägen noterade de två tjejer i 13-årsåldern som strosade genom sommarnatten.

Plötsligt korsade en luden varelse deras körväg.

– Först trodde jag det var en lös hund. Men när den vänder och kommer mot oss så ser vi att det är en varg, säger Filip Åsbrink Gramén.

Mitt upp i allt lyckades Filip få upp kameran. Och började filma.

– Men så kom vi att tänka på de där två tjejerna vi såg precis. Så vi försöker skrämma bort vargen genom att tuta och blinka med helljuset.

Men strategin fungerade inte. Så Filip vände bilen och körde mot flickorna.

– Det såg verkligen ut som vargen skulle springa fram mot tjejerna så vi skriker åt dom att hoppa in i bilen, säger Filip.

Filip Åsbrink Gramén
Filip Åsbrink Gramén

”Extremt ovanligt”

Efter att Filip kört hem flickorna kontaktade han polisen. De genomsökte området utan att få syn på vargen. Länsstyrelsen har nu tagit över ärendet. De bekräftar att händelsen är unik.

– Det är ovanligt att vargar tar sig in i tätorter. Men det händer ibland av misstag. De blir då stressade och vill ta sig därifrån, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

En varg har även synts i närliggande Bottnaryd och Taberg under onsdagsmorgonen men Länsstyrelsen kan inte bekräfta att det rör sig om samma varg. Och som människa behöver man inte vara rädd.

– Det är extremt ovanligt att vargar angriper människor. Det har inte hänt på flera hundra år. Så det är snarare tamdjur som borde akta sig i så fall, säger Linda Andersson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN