Netanyahu: ”Det här är en fantastisk seger”

avTT

1 av 2 | Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu framträder inför sina anhängare i Tel Aviv.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har utropat sig till vinnare i det israeliska valet. Allt pekar åt att han tar majoritet i parlamentet med sin högerkoalition.

– Det här är en fantastisk seger, sade han till publikens jubel.

Något officiellt resultat har ännu inte redovisats men med runt 97 procent av rösterna räknade ser det ut som att segern går till sittande premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Vi älskar er, sade Netanyahu i ett segertal under natten, rapporterar tidningen Haaretz.

Fyrverkerier exploderade bakom honom och hans fru Sara Netanyahu och publiken ropade:

– Han kan trolla!

Lika många mandat

Det är ytterst jämnt mellan Netanyahus parti Likud och huvudmotståndaren Benny Gantz Blåvita alliansen.

Enligt parlamentet knessets hemsida och israeliska tv-kanaler, som utropat Netanyahu till vinnare, får både premiärministern och Likud och Gantz Blåvita alliansen 26 procent var av rösterna och därmed 35 platser var i parlamentet.

Det jämna resultatet till trots är Netanyahus möjlighet att bilda en koalition och få flertalet mandat bakom sig större än Gantz. Netanyahus högerkoalition ser ut att få 65 platser av knessets 120 platser och därmed skrapa ihop en majoritet.

Lägre valdeltagande

Intensiva koalitionsförhandlingar lär följa, och det kan ta dagar eller till och med veckor innan det står helt klart vem som griper makten. Det slutgiltiga valresultatet väntas först på torsdagseftermiddagen.

– Saker kan förändras, men hur som helst har högerkoalitionen segrat, säger Likudanhängaren Meshi Sivani efter Netanyahus valvaka.

Valdeltagandet i år var något lägre än förra gången, knappt 70 procent mot nästan 72 procent 2015. Enligt Haaretz visade opinionsmätningar att det var historiskt lågt bland israeliska araber.

”Kan inte skymma solen”

Även Gantz och Blåvita alliansen utropade sig under valnatten till vinnare när det preliminära röstresultatet pekade på fler röster än för Likud. Gantz kallade valdagen historisk.

På onsdagsmorgonen hade siffrorna vänt och Blåvita alliansen hade med nästintill alla röster räknade fått 25,94 procent, jämfört med Likuds 26,27. Allt talar nu för att president Reuven Rivlin, som ska välja den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda regering, kommer att nominera Netanyahu och att Gantz får kliva åt sidan.

"Det ser dystert ut, men resultatet är ännu inte slutgiltigt. Det är möjligt att det kommer att ändras och att vi kan göra vissa politiska förflyttningar", sade han i ett skriftligt uttalande till sina väljare, enligt Haaretz.

"Himlen må se mulen ut, men den kan inte skymma den hoppfulla sol som vi frambringat till det israeliska folket och samhället".

En seger för Netanyahu skulle innebära att han kan inleda sin femte mandatperiod och bli den premiärminister i Israel som suttit längst vid makten.

ARTIKELN HANDLAR OM