Bränderna rasar – polisen trappar upp jakten

Av: 

TT

Publicerad:
Polisen misstänker att en eller flera pyromaner härjar i östra småland. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Polisen misstänker att en eller flera pyromaner härjar i östra småland. Arkivbild.

NYHETER

Över 40 anlagda bränder har drabbat skogarna utanför samhället Ruda, sydväst om Oskarshamn. Oron bland boende är stor, och polisen har nu tagit upp jakten på vad som kan vara en pyroman.

– Ja, tyvärr får jag nog konstatera det. En eller flera, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Det brinner i skogarna i Högsby och Mönsterås kommuner i östra Småland. Så sent som på söndagskvällen kom tre larm om bränder, en nära Fliseryd och två utanför Ruda. Precis som tidigare saknas det enligt räddningstjänsten en naturlig förklaring till bränderna.

Allt kontrolleras

Nu har snart ett femtiotal bränder rasat på kort tid. Bland boende och markägare är oron stor – det är torrt i markerna och bränderna fortsätter. Polisen har efterlyst tips via sociala medier, många har hört av sig och allt kollas upp. Men ännu har polisen inte kommit den eller de skyldiga på spåren, säger Robert Loeffel.

– Nej, vi har ingen som är skäligen misstänkt för närvarande, säger han.

– Vi jobbar intensivt och vi har utredare som bara jobbar med det här. Yttre personal finns återkommande i området, stoppar bilar och gör kontroller.

Nål i höstack

Polisen får nu hjälp av Nationella operativa avdelningen (Noa) med att göra en geografisk profilering som syftar till att försöka snäva in det område som en eller flera gärningspersoner sannolikt utgår ifrån.

Geografin är en svår nöt att knäcka i utredningen. Området är stort och den eller de som tänder på kan enkelt undgå upptäckt, påpekar Robert Loeffel.

–  Där finns hur mycket skogsbilvägar och stora skogsområden som helst. Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger han och fortsätter:

– Vi kan ha koll på ett område, men så börjar det brinna ett antal mil bort, och dit kan du komma på hur precis hur många vägar som helst.

Publicerad:

LÄS VIDARE