Protester beskjutna i Irak – stigande dödstal

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Khalid Mohammed/AP/TT
En kvinna spänner en slangbella vid protester i Iraks huvudstad Bagdad på torsdagen.

Tiotals personer har skjutits ihjäl av irakiska säkerhetsstyrkor i en av de blodigaste dagarna hittills under den senaste tidens oroligheter.

Myndigheternas nedslag sker efter att demonstranter stormat ett iranskt konsulat och stuckit det i brand.

Torsdagen blev en av de blodigaste dagarna hittills under de senaste två månadernas protester i Irak. Säkerhetsstyrkor har slagit ned mot demonstranter i flera större städer: i huvudstaden Bagdad, söderut i staden Najaf och i al-Nasiriyya i sydost.

Reuters räknar till minst 45 döda och AFP till över 30. De allra flesta har dödats av skarp eld från säkerhetsstyrkorna.

Begravningståg i protest

I al-Nasiriyya, en brännpunkt under protesterna, hade demonstranter blockerat en bro när de blev beskjutna. Protesterna fortsatte vid stadens polisstation, som stacks i brand.

Efter masskjutningen, där minst ett 20-tal människor dödades, utlyste provinsmyndigheterna tre dagars sorg. En folkmassa marscherade genom staden i ett begravningståg, trots ett föreliggande utegångsförbud.

"Vi stannar tills regimen faller och våra krav bemöts", skanderade folkmassan, enligt AFP.

– Det man såg i al-Nasiriyya denna morgon påminde mer om en krigszon än om stadsgator och broar, säger Lynn Maalouf vid Amnesty International till AFP.

– Detta blodbad måste få ett slut nu.

Hundratals dödade

I Najaf, där demonstranter under natten till torsdag brände ned det iranska konsulatet, rapporteras ett tiotal personer ha blivit dödade. Även i huvudstaden Bagdad har flera personer dödats vid protester vid en demonstration vid en bro över floden Tigris.

Det totala antalet döda i samband med de två senaste månadernas protester i Irak har därmed stigit till över 380.

Protesterna mot det rådande styret i Irak har pågått sedan början av oktober, och varit särskilt intensiva i södra Irak och i huvudstaden Bagdad. Demonstranterna kräver att hela den styrande eliten, som de anser är korrupt och ineffektiv, byts ut. Missnöjet riktas också mot ett växande iranskt inflytande i landet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Irak

Bagdad