Rysslands invasion av Ukraina

Efter toppmötena med Finland: Regeringen väntas presentera fördjupat samarbete

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

Fem möten på hög nivå under dryga två dygn.

Sverige och Finland intensifierar kontakten med anledning av kriget i Ukraina och enligt uppgifter till Aftonbladet ska fördjupade samarbeten presenteras.

– Vi kommer att gå i takt med Finland, säger en regeringskälla.

Sverige har sedan Ryssland invaderade Ukraina betonat vikten av vårt militära samarbete med Finland. I dagarna hålls totalt fem möten på hög nivå med representanter från vårt grannland.

Målet med mötena är tydligt enligt de regeringskällor Aftonbladet pratat med:

– Vi kommer att gå i takt med Finland, säger en centralt placerad källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet väntas det presenteras fördjupande samarbeten mellan Sverige och Finland.

Strukturera upp

En annan centralt placerad källa betonar att Sverige och Finland redan har gemensam krigsplanering – och nu ska kontakterna intensifieras ytterligare.

– Båda regeringarna ser behov av intensifierad kontakt och behov av att strukturera upp redan etablerade kontakter utöver den krigsplanering som redan finns. Det här är något som båda länderna har ett stort intresse av, säger en regeringskälla.

Både svenska och finska ministrar har under dagen sagt att även Natofrågan kommer att avhandlas.

– Det är naturligt att man i denna situation också diskuterar ett eventuellt Natomedlemskap både i Sverige och i Finland, säger Tytti Tuppurainen, Finlands EU-minister.

Anti Kaikkonen, Peter Hultqvist, Sauli Niinistö, Magdalena Andersson och Sanna Marin vid ett tidigare möte i Helsingfors, den 5 mars.

Fem möten

Mötena äger rum i Sverige, Finland och Storbritannien och innefattar fördjupade samtal mellan ministrar om det säkerhetspolitiska läget.

Försvarsminister Peter Hultqvist träffar i dag sin finske motsvarighet Antti Kaikkonen i Helsingfors. Mötet har rubriken ”bilaterala överläggningar”, enligt uppgifter kommer ministrarna att diskutera säkerhetsläget och pågående och framtida samarbeten.

Statsminister Magdalena Andersson träffar i kväll Finlands president Sauli Niinistö. Mötet äger rum i London där statsministern befinner sig för att delta i möten med ledare från länderna som deltar i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force. I samband med detta sker ett bilateralt möte med Niinistö.

EU-minister Hans Dahlgren och Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen träffades under måndagen för att diskutera säkerhetspolitiska frågor.

Finlands talman Matti Vanhanen träffar riksdagens talman Andreas Norlén, ledamöter från utrikesutskottet och försvarsutskottet på tisdag. Under mötet träffar Vanhanen även kung Carl XVI Gustaf.

Andreas Norlén.
Kung Carl XVI Gustaf.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och Finlands inrikes­minister Krista Mikkonen träffas i Finland på onsdag. Agendan för mötet är enligt regeringen säkerhetsläget och ministrarna kommer att diskutera samarbetet mellan Sverige och Finland, bland annat om samhällsberedskap och utveckling av cybersäkerhet.

Tydlig signal till omvärlden

Anders Lidén, tidigare ambassadör i Helsingfors, säger att kontakterna mellan Sverige och Finland också tidigare intensifierats vid säkerhetspolitiska kriser, exempelvis när Ryssland invaderade Krim-halvön 2014.

Morgan Johansson

– Då tilltog de här politiska samtalen och det var inte minst finnarna som var väldigt intresserade av det då och sedan har ju svenskarna också kommit ifatt kan man säga och blivit lika intresserade.

Han säger att det tidigare funnits en misstänksamhet i Finland mot att Sverige skulle göra saker bakom Finlands rygg – men han han menar att de fördjupade kontakterna mellan länderna nu visar att det är nya tider.

–Det här är en klar och tydlig signal till omvärlden om att man går hand i hand när det gäller situationen i Ukraina och det tycker jag är en väldigt viktig signal.

– Det är också väldigt viktigt tror jag, för båda sidor, att ingen tar ett steg utan att den andra är fullkomligt informerad, typ om Natomedlemskap.

John Granlund & Olof Svensson

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

Statsministern i försvarsmöte – på ”Bojos” herrgård

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Finland

Magdalena Andersson

Sauli Niinistö

Peter Hultqvist

Sanna Marin