Uppgifter: Sverige och Finland skickar gemensam Natoansökan

Sverige och Finland är överens om att skicka in sina Natoansökningar samtidigt, skriver Expressen.

Enligt finländska Iltalehti kan beslutet presenteras i mitten av maj.

Samma vecka gör Finlands president ett statsbesök i Sverige.

Iltalehti skriver att den svenska regeringen bett Finland vänta med att skicka in sin Natoansökan så att båda länderna eventuellt kan ansöka samtidigt.

Enligt tidningen kommer Finland och Sverige i så fall att tillkännage beslutet vecka 20. Expressen har samstämmiga uppgifter om att en överenskommelse nu nåtts och att en ansökan skulle kunna skickas in i samband med president Sauli Niinistös statsbesök i Stockholm 17–18 maj.

Den svenska socialdemokratiska regeringen har hittills inte velat ge något besked om när beslut om en eventuell Natoansökan kan tas. Partiet har just inlett sin interna säkerhetspolitiska dialog där Natofrågan är en av punkterna på agendan.

Ett norskt stridsfordon under en Natopresentation.
Ett norskt stridsfordon under en Natopresentation.

”Stort beslut”

Den ska vara klar den 12 maj och därefter ska partistyrelsen fatta beslut, vilket ska ske senast 24 maj.

— Vi ger vårt besked när vi är klara med vår process. Man ska ha respekt för sådana här stora beslut och sådana här speciella lägen vi befinner oss i. Man måste ha lite tid att arbeta med den här typen av frågor, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S), enligt TT.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har riksdagen också startat en utredning för att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys. Den skulle presenteras senast den 31 maj, men i förra veckan sa utrikesminister Ann Linde att den bör vara klar redan 13 maj. Linde konstaterade att Finland redan kommit med sin analys och att det finns ”ett starkt tryck” på Sverige att komma med en egen.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Publisert:

LÄS VIDARE