Coronapandemin

Skräcken: Monsterorkan kan ge dubbla katastrofer

Av: 

Johan Edgar

Amanda Hällsten

NYHETER

Monsterorkanen Ida slår in över USA under värsta möjliga tillfälle.

Sjukhusen i den drabbade regionen är fyllda av coronapatienter efter den största vågen hittills.

De hamnar mitt i dubbla katastrofer.

– Det är en mycket farlig situation, säger Louisianas guvernör John Bel Edwards.

Ida kom in över land som en kategori 4-orkan vid 19-tiden på söndagskvällen.

I Louisiana, som väntas bli svårt drabbat, var timmarna senare fler än 700 000 människor strömlösa och ofattbart starka vindar piskade mot kuststäderna.

Dramatiska bilder visade avslitna tak, nermejade kraftledningar och stora områden som stod under natten.

Under sena söndagskvällen saktade orkanen ner i färd in mot fastlandet, vilket ökade risken för kraftiga översvämningar.

Vindarna var så starka att de fick Mississippi-floden att flyta i motsatt riktning, något som uppges vara ”extremt ovanligt” och inte inträffat sedan den katastrofala orkanen Katrina 2005.

Byggnader och annat rasar i de kraftiga orkanvindarna.
Ett övergivet fordon halvt sänkt bredvid en nära översvämmad motorväg.

Man fruktar att förödelsen i vissa utsatta områden kan bli så omfattande att de är obeboeliga i månader.

President Joe Biden sa under ett besök på FEMA, ungefär USA:s federala katastrofmyndighet, att Ida är livshotande för de människor i orkanens väg som trotsat den obligatoriska evakueringen.

Han uppmanade alla som är kvar att hålla koll på sina grannar och andra som svävar i fara.

Joe Biden stod där i vägskälet mellan tre kriser.

Efter det korta talet tog han frågor från reportrar. Men försvann snabbt när journalistuppbådet ställde frågor om händelserna i Afghanistan.

Minst en död i orkanen

På måndagsmorgonen, svensk tid, hade orkanen avtagit i styrka. Minst en person i Louisiana har dött.

”Strax efter 20.30 fick polisen in det första rapporterade dödsfallet i orkanen Ida. Personen har sannolikt skadats av ett träd som fallit. Polisen har varit på plats och bekräftat dödsfallet”, skriver den lokala polisstationen på sin Facebook-sida.

Nästan en miljon människor uppges vara utan el i Louisiana och Mississippi och fler strömavbrott väntas i takt med att orkanen rör sig in över landet.

USA:s nationella väderstation har utropat ett nödläge i och runt Louisiana. Under dagen väntas ytterligare skyfall och översvämningar. Samtidigt uppges flera boende i området vara fast i sina hem på grund av vattenmassorna.

USA:s president Joe Biden har utlyst katastrofläge i området på grund av ovädret och frigjort federala resurser för att hjälpa de värst drabbade områdena.

”Hjälpen kan bestå av bidrag för tillfälligt boende och reparationer, lågkostnadslån för att täcka oförsäkrade fastighetsförluster och andra insatser för att hjälpa individer och företagare att återhämta sig från katastrofens effekter”, står det i ett uttalande från Vita huset.

Orkanen ”Ida” från ovan.

Värsta pandemiläget hittills

Samtidigt kan den tredje krisen som just nu plågar USA ha stor påverkan på hur illa monsterorkanens härjningar blir.

Deltavarianten av covid 19-smittan har slagit stenhårt mot USA:s södra delstater. Många invånare har ett stort motstånd både mot vaccinet och restriktioner.

I Louisiana har man under augusti haft de högsta talen smittade, inlagda på sjukhus och döda i viruset sedan pandemins början.

Fler än 2 400 covid 19-patienter vårdas just nu på Louisianas sjukhus.

Guvernör John Bel Edwards säger till AP att man vanligtvis skulle överväga att evakuera patienter till säkra områden – men att det var omöjligt denna gång.

– Det finns inga sjukhus med kapaciteten att ta emot dem, säger Edwards till AP.

I stället får patienterna och de anställda på sjukhusen rida ut stormen bäst de kan. Man har bunkrat med förnödenheter som ska räcka i tio dagar om orkanen gör vägar ofarbara och kraftförsörjning om strömmen försvinner.

– Jag hatar att uttrycka det på sådant sätt, men vi har många patienter som ligger i respirator och de fungerar inte utan elektricitet, säger John Bel Edwards.

En del sjukhus har också egna brunnar om städernas vattenförsörjning skulle slås ut.

Willis Knighton Medical Center i Shreveport i Louisiana är fyllt till bristningsgränsen med patienter svårt sjuka i covid-19. Sjuksköterskekoordinatorn Beth Springer (på bilden till vänster) och intensivvårdssjuksköterskan Jodie Ford (till höger) tar hand om dem – samtidigt som kategori 4-orkanen Ida nu rasar utanför.

Varnar för dubbla katastrofer

– Vi har två potentiella eller verkliga katastrofer som sammanfaller, säger Anthony Fauci, USA:s ledande expert på infektionssjukdomar, till CNN.

Han menar att covidläget i Louisiana är svårt nog – men att orkanen kan göra situationen än värre.

– Vi har en situation där, när du ligger på bristningsgränsen, att lägga till något som sannolikt blir ett historiskt väderläge, en naturkatastrof, kommer inte innebära annat än att göra det mycket, mycket värre, säger Fauci.

Under söndagskvällen kom en första rapport om svårigheterna som väntar de drabbade patienterna. Bilder på sociala medier visar hur delar av taket till ett sjukhus i Galliano, Louisiana slits bort i de hänsynslösa vindbyarna.

Redan innan Ida slog in över land varnade man för att orkanen sannolikt är den värsta som drabbat Louisiana sedan 1850.

Bland dödsfällorna som lurar för människor som stannat i de farliga områdena i Idas väg finns kraftiga vindar som kan rycka upp träd och hustak, kraftigt höjda vattennivåer och tornados och strömavbrotten som kan ge värmeslag i hettan .

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Båtar, släpvagnar och husvagnar kantar Louisiana Highway 46. Oroliga ägare har flyttat dem innanför vallskyddszonen i hopp om att de ska klara sig genom orkanen Ida.
Från Kuba rapporteras omfattande materiella skador och översvämningar i att orkanen Idas spår. Här syns en ko på vift i de leriga vattenmassorna.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Orkanen Ida sveper in över USA – ”Extremt farlig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Louisiana

Coronaviruset

USA

Orkan

Covid-19

Extremväder