Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Alla lokalanställda har landat i Sverige

Av: 

Anna Sjögren

Lina Thorén

NYHETER

Alla lokalanställda från svenska ambassaden i Kabul har evakuerats och är nu i Sverige.

Det meddelar utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan väntas våldet mot civila öka i landet och tusentals afghaner försöker nu fly för sina liv. FN varnar för en humanitär katastrof och flera länder kämpar nu för att evakuera sina medborgare och medarbetare från landet, bland dem Sverige.

Talibankrigare i Kabul.
Talibankrigare i Kabul.

För Sveriges del handlar det främst om två grupper som ska evakueras. Det är dels personer som varit eller är anställda på svenska ambassaden och personer som jobbat för Sverige, exempelvis som tolkar åt Försvarsmakten fram till 2014. Och dels de som anmält sig till den så kallade ”svensklistan”, alltså personer som har ett svenskt pass eller uppehållstillstånd i Sverige.

Hur många personer som ingår i den första gruppen är oklart. På ”svensklistan” finns över 500 personer uppskrivna.

Ett svenskt Herculesplan på Kabuls flygplats.
Evakuerade afghaner landar på ett regnigt Arlanda där polis, UD, Migrationsverket och sjukvårdspersonal har öppnat upp en egen hangar för att ta emot dem.

Över 700 evakuerade

Under onsdagsförmiddagen meddelade utrikesminister Ann Linde att man lyckats evakuera ytterligare 227 personer från Kabul. Det innebär att Sverige totalt har evakuerat 771 personer, hittills.

”Det handlar om lokalanställda med familjer samt svenska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd”, skrev Linde på Twitter.

På onsdagseftermiddagen meddelade utrikesministern att samtliga lokalanställda vid Sveriges ambassad i Kabul i Afghanistan nu har anlänt till Sverige.

“De har evakuerats tillsammans med sina familjer. Tack för ert arbete vid Sveriges ambassad under svåra omständigheter!”, skriver hon i tweeten.

Hamid Karzai internationella flygplats i Kabul i går tisdag. Personal från amerikanska flygvapnet leder människor mot ett evakueringsplan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

LÄS VIDARE

Robinas familj kommer inte in på flygplatsen: ”För mycket skottlossning”

Världsbanken stryper bistånd till Afghanistan

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Ann Linde

Kabul

Flyktingpolitik