Polisen: ”Hämnd som kan leda till fler skjutningar”

En springande person i vad som ser ut som en skyddsväst syns på en övervakningsfilm efter dödsskjutningen i Linköping, enligt uppgift till Aftonbladet.

Polisen arbetar nu utifrån teorin att mordet är en hämnd för tidigare skjutningar, och befarar att fler kan inträffa.

– Det vore naivt av mig att säga att den risken inte finns. För det gör den, säger lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström.

En man i 30-årsåldern sköts under onsdagen ihjäl när han satt och åt på en restaurang i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Mannen hade kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska gärningsmännen ha varit maskerade på något sätt.

En övervakningsfilm som polisen gått igenom visar en person som ses springa från platsen iförd något som ser ut som en skyddsväst. Det är oklart om det rör sig om ett flyende vittne eller en av gärningsmännen, enligt uppgift till Aftonbladet.

Mannen sköts med flera skott och dog på plats.
Mannen sköts med flera skott och dog på plats.

I maj sköts en 20-åring ihjäl i Berga och i augusti sköts en 16-åring ihjäl i samma stadsdel. Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, säger till Aftonbladet:

– Sedan 3-4 år tillbaka i tiden har vi en konflikt mellan två kriminella nätverk, varav det ena har sin utgångspunkt i Berga, och det andra i Skäggetorp.

Är det Bergagänget i Berga, och X-team som är kopplat till Bandidos i Skäggetorp, vilket Corren uppger?

– Jag vill inte gärna benämna dem på det sättet, jag vill stanna vid att det är kriminella nätverk som är kopplade till de områdena. Och som i många andra konflikter grundar den sig i narkotikahandel.

Kan den senaste dödsskjutningen vara en hämnd för skjutningarna i Berga?

– Det är en av hypoteserna i utredningen givetvis.

Hur allvarlig är konflikten mellan de båda gängen?

– Mycket allvarlig, utifrån att man använder skjutvapen på öppen gata, mitt på ljusa dagen. Det drabbar ju Linköpingsborna.

Stort polispådrag efter dödsskjutningen i Skäggetorp.
Stort polispådrag efter dödsskjutningen i Skäggetorp.
Skotthål i restaurangen.
Skotthål i restaurangen.

Hur ser konflikten ut om narkotikamarknaden, är det något av gängen som håller på att få övertaget?

– Det handlar om att man vill ta över och äga narkotikamarknaden fullt ut i Linköping, och man är oense om hur den kartan ska se ut.

Stämmer det att striden om narkotikamarknaden skärptes efter att det kriminella gänget Black Cobra upphörde?

– Ja, och vi har ju varit inne och jobbat aktivt under flera år för att motverka det här. Det är klart att då blir det ju skiftningar i olika konstellationer och nya personer som dyker upp, och andra som försvinner. Det blir en följd av vårt arbete också, skulle jag säga.

Ser du en risk för att konflikten kommer att eskalera med ännu fler dödsskjutningar?

– Jag tror det vore naivt av mig att säga att den risken inte finns. För det gör den. Och eftersom det är en pågående konflikt, och med tanke på den negativa spiral som har varit sista månaden så finns såklart den risken. Men det är det vi jobbar för att förebygga med vår synlighet nu. Vi har ju hela regionens samlade resurser i Linköping för stunden, och kommer att fortsätta med det, säger Rehnström.

 

Publisert:

LÄS VIDARE