Fallet i Latikberg: Polisen öppnar förundersökning om mord

Bengt Jägers död utreds efter 200 sekunders avslöjanden

Aftonbladets ”200 sekunder” avslöjade stora brister i utredningen av Bengt Jägers död.

Efter granskningen öppnar polisen nu en förundersökning om mord.

– Det finns åtgärder och förhör som inte utfördes då som vi vill utföra nu. Nu ska vi försöka bringa klarhet i vad det var som hände, säger Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten.

Bengt Jäger, 52, hittades död på sitt köksgolv i Latikberg i Vilhemina 2013.

Han hade ett hål i huvudet, det fanns märkliga blodspår och det var många mystiska omständigheter kring dödsfallet. Trots det avskrev polisen hans död som en olycka.

Aftonbladets och Viafrees granskande program ”200 sekunder” avslöjade en rad stora brister i polisens utredning.

Bland annat höll polisen inga förhör och spärrade inte av platsen.

Först efter ett halvår gjordes en undersökning av huset. Inte heller den gav någon förklaring till hur Bengt Jäger hade dött.

Bengt Jägers anhöriga är övertygade om att en mördare går lös.

Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten.
Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten.

Efter ”200 sekunders” granskning har polisen nu öppnat förundersökningen igen. Brottsrubriceringen är mord.

– Vi har läst in oss på materialet och ser att det finns brister i utredningen. Nu vill vi få en bättre bild av vad som hände och se om det eventuellt kan vara ett brott som ligger bakom, säger Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten.

Till att börja med kommer polisen att förhöra människor i Bengt Jägers närhet.

– Vi ska prata med personer som hade kontakt med den avlidne mannen eller vetskap om hur hans liv såg ut vid tidpunkten. Vi ska försöka skaffa oss en bild av hans liv och omständigheterna runt den avlidne, säger Olle Andersson.

Vill ha tips om Bengts liv

– Vi tittar brett och objektivt på det här nu. Baserat på vad som framkommer i förhören bestämmer vi hur vi ska gå vidare med ärendet, säger Andersson.

Efter förhören kommer polisen att ta ställning till om nya tekniska undersökningar ska göras.

Polisen önskar nu att människor som har kunskap om hur Bengt Jägers liv såg ut då han dog, vad han hade för relationer och eventuella konflikter, tar kontakt med polisens avdelning för grova brott i Umeå.

– Vi vill ha hjälp av folk som kände den avlidne. Det är klart att det är svårare att bringa klarhet i en åtta år gammal händelse än i en ny, men det är många kalla fall som trots allt kan klaras upp, säger Olle Andersson.

 


200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE