Centerpartiet

Annie Lööf vill ändra grundlagen – som skydd mot SD

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Annie Lööf vill ändra grundlagen – för att skydda Sverige inför ett möjligt SD-övertagande.

– Vi får inte vara naiva, säger hon.

Jimmie Åkesson svarar att Centerledaren inte förstår vilka Sverigedemokraterna är.

Centerpartiet presenterar i dag flera förslag för att skydda den svenska grundlagen mot snabba förändringar. Partiet vill också stärka svenska domstolars oberoende.

Partiledare Annie Lööf motiverar förslagen med att auktoritära partier som får makten kan genomföra förändringar som får demokratin att urholkas. Hon tar som exempel Fidesz i Ungern och Lag och rättvisa i Polen. Partier som inskränkt kvinnors rättigheter, monterat ner oberoende domstolar och försämrat pressfriheten.

SD inspireras av länderna

Annie Lööf hävdar att vissa av SD:s förslag går i samma riktning, till exempel inskränkningar i pressfriheten.

– Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin, säger hon.

Centerledaren Annie Lööf

Vill du skydda Sverige inför ett möjligt SD-övertagande?

– Centerpartiet vill minska sårbarheten för den svenska demokratin. Vi ser att våra europeiska grannländer stegvis har minskat den liberala demokratins fundament, sedan ett antal högernationalistiska partier som finns kommit till makten. För Centerpartiet är det avgörande att vi stärker upp grundlagen.

Lööf tillägger att frågan är större än att endast handla om Sverigedemokraterna, och att hon i ett decennium lagt förslag i syfte att stärka demokratin.

Åkesson: Vår starkaste ledstjärna

Sverigedemokraternas partiledare är kritisk till Annie Lööfs utspel.

”Det är tydligt att Annie Lööf inte förstår, eller mer sannolikt låtsas att inte förstå, vilka Sverigedemokraterna är eller vad vi vill”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

SD-ledaren fortsätter:

”Jag tror att vi och Centerpartiet skulle kunna enas om många förslag kring att stärka demokratin. Värnandet om den svenska demokratin är Sverigedemokraternas starkaste ledstjärna och jag tror faktiskt att Annie Lööf innerst inne vet det."

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

SD-ledaren Jimmie Åkesson
Publisert:

LÄS VIDARE

Dags att kliva ur sandlådan, Lööf

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Annie Lööf

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Demokrati

Pressfrihet