Nyheter

Inreseförbud för resor till Sverige förlängs

Av: 

TT

Inreseförbunden för resor till Sverige förlängs. Arkivbild.
Inreseförbunden för resor till Sverige förlängs. Arkivbild.

NYHETER

Regeringen förlänger inreseförbuden för resor till Sverige från länder inom och utanför EU/EES, från och med den 31 oktober.

Men nya undantag görs för vaccinerade resenärer från USA och flera öar i Engelska kanalen.

Anledningen till de förlängda reseförbuden är det fortsatt osäkra smittspridningsläget i världen, enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet.

Inreseförbudet för resande från länder inom EU/EES förlängs till den 30 november. För att resa till Sverige från dessa länder måste man fortsatt kunna visa upp ett digitalt intyg att man vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten eller tillfrisknat från covid-19 inom sex månader.

Som tidigare omfattas inte resande från de nordiska länderna av några inreserestriktioner.

Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES förlängs till och med den 31 januari nästa år. Förbudet bygger på en rekommendation från EU:s ministerråd, som gäller på obestämd tid.

Utländska medborgare som reser till Sverige från ett land utanför EU/EES måste omfattas av något undantag från inreseförbudet samt visa upp ett negativt covid-19-test, eller undantas från testkravet.

Resande från USA, som kan visa upp ett vaccinationsintyg utfärdat i USA, är undantagna från såväl inreseförbudet som testkravet. Därtill undantas numera även resenärer med vaccinationsintyg utfärdade i Guernsey, Isle of Man och Jersey från inreserestriktionerna. Detta som ett komplement till regeringens beslut avseende intyg utfärdade i Storbritannien.

Ändringarna träder i kraft den 5 november.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: