Efter fredsmötet: ”Tillräckliga framsteg”

Minskar militär aktivitet vid Kiev

Publicerad 2022-03-29

Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina går framåt.

Under dagens fredsamtal i Istanbul ska parterna ha gjort så stora framsteg att det nu kan bli dags för Putin och Zelenskyj att mötas.

Ryssland uppger också att man radikalt ska minska sin militära aktivitet i Ukrainas huvudstad Kiev.

Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina i Turkiet pågick under fyra timmar under tisdagen. Därefter kom flera stora besked.

Först uppgav en ukrainsk förhandlare att ”tillräckliga framsteg” i samtalen hade gjorts för att Putin och Zelenskyj ska kunna mötas för vidare förhandlingar.

Senare bekräftade Rysslands chefsförhandlare Vladimir Medinskij det hela:

– Mötet mellan Putin och Zelenskyj är möjligt, det kan ske samtidigt som vi undertecknar ett fredsavtal, sa han, enligt The Guardian.

Fredsavtalet i fråga ska i så fall handla om de förslag som kom från ukrainskt håll.

Framstegen som gjorts under fredsmötet är så stora att det nu kan bli aktuellt för Putin och Zelenskyj att träffas.
Framstegen som gjorts under fredsmötet är så stora att det nu kan bli aktuellt för Putin och Zelenskyj att träffas.

”Intensiva konsultationer”

Den ukrainske presidentrådgivaren och förhandlaren Mykhailo Podolyak sa, enligt CNN, att man haft ”intensiva konsultationer” på flera områden.

Åtminstone två tydliga förslag framkom:

– Huvudfrågan är en överenskommelse om internationella säkerhetsgarantier för Ukraina. Bara med ett sådant avtal kan kriget avslutas, sa Podolyak.

Han hänvisade till kravet från Ukraina om att man endast kan förhålla sig neutralt och inte ingå i några försvarsallianser om man får vissa bindande säkerhetsgarantier. Länder som kan agera som garanter kan i så fall vara exempelvis Israel, Polen, Kanada och Turkiet.

Den andra stora frågan som diskuterades under mötet var eldupphör, enligt Podolyak.

Radikalt minskad militär aktivitet

Kort efter att förhandlingarna avslutats sa också Rysslands biträdande försvarsminister Alexander Fomin att Ryssland ”radikalt ska minska” sin militära aktivitet kring Ukrainas huvudstad Kiev och staden Tjernihiv.

Detta för att ”öka det ömsesidiga förtroendet för framtida förhandlingar om att enas och underteckna ett fredsavtal med Ukraina”.

Reuters skrev också att ytterligare en fråga som togs upp i samtalen var en 15-årsperiod då status för annekterade Krimhalvön ska diskuteras, men att den frågan endast kan bli aktuell vid ett eldupphör.

Både Fomin och Medinskij sa att samtalen varit ”konstruktiva”.

Medinskij sa att man nu kommer att gå igenom de ukrainska förslagen och även ta dem vidare till Rysslands president Vladimir Putin.

– Ett svar kommer därefter att komma.

Ryska trupper börjar dra sig tillbaka

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uppger för TT att hon är skeptiskt till Rysslands besked om minskad militär aktivitet i Kiev och Tjernihiv.

– Man måste se att det här pratet i samtalet följs upp på marken, annars är det ingenting värt, säger Linde till TT.

Under tisdagseftermiddagen uppger två amerikanska tjänstemän för CNN att ryska trupper har börjat dra sig tillbaka från Kievs ytterområden.

LÄS VIDARE