New York slår tillbaka – reviderar vapenlag

TT-AP

Publicerad 2022-07-02

New York inför en ny vapenlag. Arkivbild.

Högsta domstolen (HD) i USA rev i förra veckan upp New Yorks restriktiva vapenlag.

Nu kontrar delstaten med en reviderad lag.

Bland annat måste en person som söker vapenlicens redovisa hur hen beter sig på sociala medier.

Den konservativt viktade domstolen hänvisade i beslutet, som möttes av hård kritik från delstaten, till att den tidigare lagen stred mot en grundlagsskyddad rätt att bära vapen.

Nu har delstatspolitiker röstat igenom en snabbt reviderad vapenlag som inför nya restriktioner. New Yorks guvernör, demokraten Kathy Hochul, har skrivit under lagen, som träder i kraft den 1 september.

Lagen medför ett förbud mot att bära vapen på ”känsliga platser” som turisttäta Times Square i storstaden New York och i skolor, universitet, myndighetsbyggnader, parker, barer, idrottsarenor och liknande platser.

Man får heller inte ta med sig ett vapen in i butiker eller andra arbetsplatser om det inte tydligt är skyltat med att vapen är välkomna på platsen.

Kraven skärps också för den som vill söka licens. Utöver att den sökande på flera sätt måste genomgå träning och visa upp referenser att de är i stånd att bära vapen måste personen även redovisa de sociala medier-konton den har använt de tre senaste åren.

– Ibland läcker personer ut sina intentioner att skada andra där, säger Kathy Hochul.

Kritiska röster hävdar att även denna lag går emot den amerikanska grundlagen och därför lär rivas upp av HD, medan förespråkare säger att lagen håller en bra balans mellan att följa HD:s beslut och att samtidigt stoppa fel personer från att bära vapen.