Skräcksiffrorna för Putin – jagar ersättare i lastbil

De ryska förlusterna uppges ha minskat invasionsstyrkan med en tredjedel.

Enligt experter har man inte det övertag som krävs för att vinna ett anfallskrig.

Nu försöker man vända trenden genom att rekrytera soldater i folksamlingar.

Brittiska underrättelsetjänsten uppgav under måndagen att de ryska förlusterna fortsätter att öka under offensiven i Donbass i östra Ukraina.

En rad orsaker uppges ligga bakom.

Man anger ”svag strategi, otillräckligt luftunderstöd, dålig flexibilitet och en ledning som befäster misslyckanden och upprepar misstag” i den brittiska underrättelseanalysen över de ryska problemen.

En tredjedel av den ursprungliga invasionsstyrkan på cirka 150 000 man ska nu ha slagits ut, menar Storbritannien. De är antingen döda, skadade eller tillfångatagna.

– I detta nu utkämpar den ryska militären kriget med en hastigt hopplockad styrka med delar av förband som man pusslat ihop. Deras stora utmaning är att de inte kan ersätta förluster effektivt eller rotera förband, säger militäranalytikern Michael Kofman enligt The Moscow Times.

 Under måndagen möttes Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Alexander Lukasjenko i Bocharov Ruchei-residenset i semesterorten Sochi vid Svarta havet.
Under måndagen möttes Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Alexander Lukasjenko i Bocharov Ruchei-residenset i semesterorten Sochi vid Svarta havet.

Letar bland motionärer

De stora förlusterna innebär att Ryssland är långt från det 3:1-övertag som en attackstyrka enligt experter behöver för att vara framgångsrikt.

Samtidigt gör militären vad man kan för att öka truppnärvaron i Ukraina.

Den senaste tiden har mobila rekryteringskontor på lastbilssläp synts till vid evenemang och folksamlingar, skriver The Moscow Times.

Man har bland annat jagat motionärer vid en halvmara i Novosibirsk, försökt locka besökare under en konsert till stöd för kriget i staden Severomorsk och stannat till i flera småstäder i Murmansk.

Det ryska försvarsdepartementets egna bilder visar insidan av de mobila lastbilskontoren där rekryterare sitter vid dubbla skrivbord. På väggarna sitter informationsplanscher och ett foto på president Putin.

Ryssar som genomgått värnplikten erbjuds stora pengar för att teckna upp sig på korttidskontrakt.

Lockar med hög lön

Enligt en annons som publicerades i staden Tula i förra veckan var månadslönen för ett kontrakt på tre månader nästan 30 000 kronor, ungefär fyra gånger så mycket som medellönen i området, skriver The Moscow Times.

Utöver rekryteringskampanjen inne i Ryssland försöker man fylla hålen som förlusterna inneburit genom att flytta trupper från andra länder till Ukraina.

Man ska ha minskat antalet ryska soldater i de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien, i Syrien och i delar av Afrika och använder dessa i kriget.

Ett nytt lagförslag som väntas klubbas igenom innebär att män över 40 år ska kunna skriva på kontrakt med militären.

Många i Ryssland fruktar nu att Putin ska göra det han hittills lovat att inte göra – använda värnpliktiga i striderna.

Kroppar som tros vara dödade ryska soldater, arrangerade i den ryska invasionens symbol Z, kvarlämnade på en gata i en by i utkanten av Charkiv som nyligen återtogs av ukrainska styrkor.
Kroppar som tros vara dödade ryska soldater, arrangerade i den ryska invasionens symbol Z, kvarlämnade på en gata i en by i utkanten av Charkiv som nyligen återtogs av ukrainska styrkor.

Oroliga för barnen

– Folk är oroliga att deras barn ska skickas till Ukraina. Det är den enda oron för de flesta just nu, säger Denis Koksharov, ledare för en organisation som bevakar värnpliktigas rättigheter, till The Moscow Times.

Två gånger om året mönstrar cirka 130 000 unga män som efter fyra månaders värnplikt kan skickas till strider utomlands. Men experter menar att ett möjligt användande av värnpliktiga inte skulle ge Ryssland den ökade styrka man behöver.

– Värnpliktiga har inte mer än minimal träning och som vi sett hittills i kriget är den minimala träning otillräcklig, säger Nick Reynolds, expert på krigföring till lands, till The Moscow Times.

Samtidigt lider också den ukrainska militären stora förluster.

Enligt president Zelenskyj dör mellan 50 och 100 soldater dagligen i striderna. Den siffran kan mycket väl vara högre.

De ryska styrkorna fokuserar just nu på att omringa ukrainska trupper som grävt ner sig kring den strategiskt viktiga staden Sjevjerodonetsk, skriver The Guardian.

Kämpar om strategiskt viktig ficka

Enligt västliga källor till tidningen kommer Ukraina fortsätta kämpa i området även om ryssarna lyckas ta ”Sjevjerodonetsk-fickan”.

Om man fortsätter strida fyller styrkorna en viktig militär funktion genom att ”försvåra den ryska möjligheten att avancera och köper tid för de ukrainska styrkorna att bättra på försvaret på andra ställen”, enligt The Guardian.

– Att fly skulle kunna vara önskevärt för att rädda människoliv, men ur ett militärt och politiskt perspektiv kommer ukrainarna fortsätta strida. Vi förutsätter att de kämpar för varje område de kan, säger källan till tidningen.

När striderna har koncentrerats till Donbass återvänder delar av ett normalt liv till andra delar av Ukraina.

Öppnar tunnelbanan

Under måndagen uppgav borgmästaren i Charkiv, landets näst största stad, att man återupptar tunnelbanetrafiken igen. Stationerna har använts som skyddsrum sedan invasionen inleddes i februari.

– Alla linjer kommer vara öppna. Men uppställningsplatsen för vagnarna skadades i bombningarna så det kommer vara glesare mellan tågen, säger borgmästare Ihor Terekhov i ett tv-tal uppger CNN.

I Kiev har man inlett rättegångarna mot åtalade ryska krigsförbrytare. Enligt chefsåklagare Iryna Venediktova utreder man cirka 13 000 fall av misstänkta krigsbrott.

Publisert:

LÄS VIDARE