Ryssland utvisar över 80 europeiska diplomater

Av:  TT

Ryssland utvisar tiotals diplomater från Frankrike och Italien. Arkivbild.
Ryssland utvisar tiotals diplomater från Frankrike och Italien. Arkivbild.

Ryssland har utvisat 34 franska, 27 spanska och 24 italienska diplomater, meddelar landets utrikesdepartement.

”34 anställda på franska diplomatiska uppdrag i Ryssland har blivit ansedda 'persona non grata'”, meddelar det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Moskva säger att det är ett svar på att ryska diplomater utvisats från Frankrike som en del av ett samlat agerande från EU mot Ryssland.

Personerna får två veckor på sig att lämna landet.

Frankrike fördömer beskedet och säger att landet utvisade rysk personal som misstänktes för spioneri.

Våg av utvisningar

I april utvisade Frankrike 35 ryska diplomater i en våg av utvisningar i Europa där sammanlagt över 300 ryssar skickades hem från de europeiska huvudstäderna, skriver The Guardian.

Enligt ryska nyhetsbyråer utvisas även 24 italienska diplomater från Ryssland.

– Det här är uppenbarligen en fientlig handling. Det är också en reaktion på våra utvisningar, säger Italiens premiärminister Mario Draghi vid en presskonferens, och lägger till att de diplomatiska kanalerna måste hållas öppna.

– För det är genom dessa kanaler som fred, om en sådan är möjlig, kan uppnås, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Svensk ambassadör på besök

Sveriges ambassadör Malena Mård träffade under onsdagen på egen begäran Rysslands vice utrikesminister Vladimir Titov, meddelar det ryska utrikesdepartementet på sin sajt. Där ska hon ha informerat om den svenska regeringens beslut att gå med i Nato och den ryska sidan ska ha delat sin ståndpunkt.

Finlands utrikesdepartement kommenterar under onsdagen att två finländska diplomater utvisas från landet, vilket ryska utrikesdepartementet meddelade i tisdags.

”Utvisningen är Rysslands motaktion till Finlands beslut fredagen den 8 april att utvisa två personer som hör till den utsända personalen vid den ryska ambassaden i Finland”, skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Rättad: I en tidigare version av texten fick den ryske ministern fel titel.

Publisert: