Brödraparet häktas för grovt spioneri – båda riskerar livstid

Brödraparet misstänks för grovt spioneri – och riskerar livstids fängelse.

Nu har båda häktats av tingsrätten misstänkta för att ha lämnat ut uppgifter till främmande makt i över tio års tid.

– Min klient förnekar brott å det bestämdaste, säger den yngre broderns advokat Björn Sandin.

Säpos spionutredning blev känd för allmänheten den 20 september då den äldre brodern, som är i 40-årsåldern, greps i en gryningsräd.

Regeringen informerades och snart stod det klart att han arbetade som högt uppsatt chef med säkerhetsansvar på en statlig myndighet.

I egna cv-handlingar berättade han om sin bakgrund på Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Den misstänkte mannen på väg till häktningsförhandlingen.
Den misstänkte mannen på väg till häktningsförhandlingen.

Förnekar brott

Under den här perioden, i hjärtat av svensk underrättelsetjänst, misstänks han ha spionerat för främmande makt – i över tio års tid.

I dag omhäktades han för fjärde gången av Stockholms tingsrätt.

– Min klient förnekar brott, sa advokaten Anton Strand.

Tre timmar senare ställdes hans yngre bror, som är i 30-årsåldern, inför häktningsdomaren. Han var iklädd egna kläder och kom in i rättssalen med en jacka över huvudet. Han hade händerna låsta i handfängsel som personal från Kriminalvården låste upp innan han satte sig ner.

– Min klient förnekar brott å det bestämdaste, sa hans advokat Björn Sandin.

Under den korta diskussionen mellan åklagare och advokat försökte den misstänkte mannen dölja sitt ansikte med händerna samtidigt som han bitvis sneglade mot åhörarna och två tjänstemän från Säpo.

– Det är uppenbart att skäl till häktning saknas, sa advokaten Björn Sandin, innan åhörarna fördes ut.

Livstids fängelse

Också den yngre brodern misstänks för grovt spioneri i över tio års tid. Chefsåklagaren justerade dock brottstiden en aning och förkortade tidpunkten då spionaget ska ha avslutats från den 30 september i år till den 20 september i år – samma dag som hans äldre bror greps.

Efter knappa 40 minuters överläggning så kom tingsrätten med sitt beslut: också den yngre brodern häktas på sannolika skäl. Mannen skakade gång på gång på huvudet när han fick beskedet.

Till skillnad från sin äldre bror så arbetar mannen i 30-årsåldern inte med säkerhetsskydd. Han har ett företag som varken haft några inkomster eller utgifter under de senaste åren och han har också själv nolltaxerat, enligt Skatteverket. Den äldre brodern satt med i bolagets styrelse för några år sedan.

Senast en person dömdes för grovt spioneri var 2003 och då handlade det om den så kallade Ericssonspionen som sålde ut teknik av värde för rikets säkerhet till Ryssland. I lagtexten framgår att en person som döms för spioneri eller grovt spioneri ska ha haft uppsåt att gå främmande makt till handa.

Brottet grovt spioneri har livstids fängelse i straffskalan.

Säkerhetspolisen.
Säkerhetspolisen.
Publisert:

LÄS VIDARE