Uppgifter: Sovjetbyggda stridsvagnar till Ukraina med USA:s hjälp

USA och dess allierade ska jobba tillsammans för att ge Sovjetbyggda stridsvagnar till Ukraina, rapporterar New York Times.

Syftet är att stärka Ukrainas försvar i den östra Donbassregionen.

USA:s beslut att agera mellanhand för flytten av stridsvagnarna kommer efter att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj efterfrågat mer hjälp från västvärlden, uppger en amerikansk myndighetskälla för New York Times.

Det blir i så fall första gången sedan den ryska invasionen inleddes som USA bistått med att flytta stridsvagnar.

Det är oklart hur många stridsvagnar det gäller, eller från vilket land de ska förflyttas. Klart är åtminstone att stridsvagnarna, som ukrainska trupper är väl bekanta med eftersom de är från Sovjettitden, skulle göra det möjligt för Ukraina att avfyra artilleri från långt avstånd mot militära mål i Donbass, enligt myndighetskällan.

Nytt stödpaket

Tidigare har västländerna främst skickat defensiva vapen till Ukraina, men nu tycks det vara på väg att förändras. Operationen är tänkt att sätta igång inom kort.

På fredagen beslutade USA även att ge ytterligare 300 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,8 miljarder svenska kronor, till Ukraina för att stärka landets försvar, rapporterar CNN.

Det nya stödpaketet innehåller bland annat kamikazedrönare, antidrönarsystem och pansarfordon.

Volodomyr Zelenskyj i nattens tal.
Volodomyr Zelenskyj i nattens tal.

Flyttade inte stridsplan

I början av mars ville Polen skicka Mig-29, en typ av stridsplan från forna Sovjetunionen, till Ukraina med USA:s hjälp. Men det förslaget möttes av kalla handen.

Då ansåg USA att förslaget ”inte var hållbart”. Man oroade sig för att en förflyttning av stridsplan skulle tolkas som att USA blev en aktiv part i striderna.

– Vi är helt enkelt inte säkra på om det finns en saklig motivering för det, sa John Kirby, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

För drygt en vecka sedan meddelade Ryssland att den ”första fasen” av kriget var avklarad och att de framöver skulle fokusera främst på regionerna Luhansk och Donetsk i de östra delarna av Ukraina.

Lämnar minerad mark

I sitt dagliga midnattstal natten mot lördag meddelade Volodomyr Zelenskyj att ryska trupper drar sig tillbaka i de norra delarna av landet, men att stridigheterna fortsätter i öst.

– I de östra delarna av landet är situationen fortsatt extremt svår. Rysk militär samlas i Donbass, i riktning mot Charkiv. De förbereder nya och kraftfulla attacker. Vi förbereder oss för en ännu mer aktiv defensiv, sa han.

Trots reträtten i andra delar av landet är det en fortsatt svår situation. Zelenskyj hävdade i sitt tal att ryssarna minerat hem, utrustning och till och med lik i områdena de lämnat.

– De lämnar efter sig en total katastrof och många faror, sa han och fortsatte:

– Det är omöjligt att återvända till livet som det var tidigare. Även i områdena som vi kommer tillbaka till efter slagen. Ni måste vänta. Vänta på att vårt land rensas. Vänta på att ni kan vara säkra på att nya explosioner är omöjliga.

Publisert:

LÄS VIDARE