Försvinnande utreds igen efter mordförsöket i Norberg

Uppdaterad 2022-05-03 | Publicerad 2022-05-02

Mannen i Norberg sa att han dödat sin förra fru, enligt uppgifter.

Sedan knuffade han ner kvinnan i gruvhålet.

Nu öppnar polisen en gammal utredning om en försvunnen kvinna.

Polisen öppnar en gammal utredning om en försvunnen kvinna – efter att en man misstänks ha knuffat ner en kvinna i ett 20 meter djupt gruvhål i Norberg.

Mannen sitter häktad misstänkt för mordförsök och våldtäkt. Han sa att han dödat sin förra fru innan han knuffade ner kvinnan i gruvhålet, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nu uppger polisen att man utreder uppgifter om en kvinna som anmäldes försvunnen i januari 2020.

”Vid tillfället vidtog polisen rutinmässiga utredningsåtgärder men inga misstankar om brott uppstod”, skriver polisen på sin hemsida.

Gruvhålet i Norberg där kvinnan knuffades ner.
Gruvhålet i Norberg där kvinnan knuffades ner.

Nu har utredningen öppnats på nytt. Det är fortfarande oklart om det ligger brott bakom den kvinnans försvinnande.

”Det finns således ingen brottsrubricering eller misstänkt i ärendet, vilket i det här läget är viktigt att understryka”, skriver polisen.

Ville gifta sig – fick nej

Den 22 april hörde förbipasserande rop på hjälp från ett gruvhål i skogen i Norberg. En skadad och nedkyld kvinna hittades i hålet och fördes till sjukhus. Hon tros ha legat där under en längre tid och mannen ska ha kommit tillbaka flera gånger för att kasta sten på henne. Polisen misstänker att motivet bakom våldsdådet bottnar i ett misslyckat frieri, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kvinnan och mannen ska ha åkt bil tillsammans strax innan händelsen. Hon ska ha tackat nej till att gifta sig med mannen. Då ska han ha våldtagit henne och knuffat ned henne i hålet, enligt uppgifter.

Mannen kom till Sverige under flyktingvågen 2015 och är dömd för flera brott. När mannen förhördes i samband med en olovlig körning i februari förra året uppgav han att frun lämnat honom eller blivit placerad någonstans. Han har ”ingen aning om var hon är” sedan flera år tillbaka. Han hade fått ett slutgiltigt utvisningsbeslut som vann laga kraft 2018.

Hålet där kvinnan hittades av förbipasserande.
Hålet där kvinnan hittades av förbipasserande.
En man greps och har anhållits misstänkt för mordförsök efter att han, enligt misstankarna, har puttat ner kvinnan i gruvhålet.
En man greps och har anhållits misstänkt för mordförsök efter att han, enligt misstankarna, har puttat ner kvinnan i gruvhålet.

LÄS VIDARE