Bil körde in i skolklass: ”Ett vansinnesdåd”

En lärare har dött och flera elever skadades efter att en bil kört in i folkmassa i Berlin.

En 29-årig man greps på platsen.

”Enligt den senaste informationen framstår händelsen som ett vansinnesdåd av en psykiskt sjuk människa” skriver Iris Spranger, inrikesminister i delstaten Berlin.

På onsdagsmorgonen körde en bil in i en folkmassa på shoppinggatan Kurfürstendamm i västra delen av Berlin.

En person är död. Sex fick livshotande skador, tre skadades svårt. Ytterligare personer har fått lättare skador.

Vittnen berättade om en massiv blåljusinsats med tungt beväpnad polis och otaliga enheter från räddningstjänsten.

– Jag såg en person och material flyga genom luften, säger ett vittne till Berliner Morgenpost.

Bilen, en silverfärgad Renault, ska ha kört in i en skolklass med tonåringar från Hessen med två lärare, enligt Berliner Zeitung. På onsdagskvällen meddelar Berlinpolisen att 14 skolelever är skadade.

Dödsoffret är en av lärarna, en 51-årig kvinna. Uppgifterna har bekräftats av delstatsregeringen i Hessen.

”En psykiskt sjuk människa”

Föraren som körde in i folkmassan greps på platsen. Enligt Bild ska föraren ha klivit ur bilen och försökt fly till fots. Personer på gatan ska då ha stoppat mannen och hållit kvar honom tills polisen var på plats.

Det rör sig om en 29-årig man. Berlinpolisens insatsstyrka har genomsökt hans lägenhet.

Under dagen förekom obekräftade uppgifter om motivet. Bland annat om ett bekännelsebrev i bilen, något som polisen har dementerat.

”Enligt den senaste informationen framstår händelsen som ett vansinnesdåd av en psykiskt sjuk människa” skriver Iris Spranger, inrikesminister i delstaten Berlin på Twitter under onsdagskvällen.

Ett videoklipp visar hur 29-åringen kort efter gripandet säger ”snälla hjälp mig, snälla hjälp mig” till personerna runtomkring.

En reporter från ARD säger att polisen funnit politiska affischer i bilen som ska undersökas vidare. Även dokument ska ha hittats.

Avspärrningen utökas

Ett stort område spärrades, avspärrningen utökades under eftermiddagen. Huset som bilen körde in i fick delvis utrymmas. Flera tunnelbanelinjer påverkades.

”Vi sörjer den avlida läraren och känner oro för de som skadats svårt i denna fruktansvärda incident. Som tecken på medlidande och har jag anordnat så att Berlin imorgon kommer att flagga på halv stång” skriver Iris Spranger, inrikesminister i delstaten Berlin, på Twitter.

Händelsen inträffade vid Breitscheidplatz, samma plats där en lastbil körde ihjäl elva personer vid en julmarknad 2016. Då rörde det sig om ett terrordåd.

Publisert:

Ämnen i artikeln