Dödssiffran stiger efter skyfallen i Sydkorea

TT-AFP

Publicerad 2022-08-11

Översvämningarna i början av veckan drabbade huvudstadsområdet hårt. Arkivbild.

Elva människor har omkommit i översvämningarna som orsakats av de kraftiga regnen i Sydkorea. Myndigheterna vill nu förbjuda källarlägenheter, som visat sig bli dödsfällor vid översvämningar.

Sex av dödsfallen har rapporterats från huvudstaden Seoul, tre från provinsen Gyeonggi och två från provinsen Gangwon. Åtta personer saknas fortfarande, meddelar inrikesdepartementet.

Fyra av de omkomna bodde i så kallade banjihas, en slags trånga men billiga källarlägenheter som blev kända i den sydkoreanska succéfilmen ”Parasit”. Myndigheterna vill nu förbjuda banjihas eftersom de lätt kan översvämmas och bli dödsfällor för de boende. Ungefär 200 000 hushåll bor i sådana lägenheter bara i huvudstaden Seoul.

Efter att ha besökt en av de vatten-och lerfyllda lägenheterna där en familj omkom i veckan bad president Yoon Suk-Yeol myndigheterna att agera. På onsdagen svarade stadens ledning i ett pressmeddelande att man kommer att fasa ut bostadsformen banjihas.

Arbetet med att röja upp efter vattenmassorna fortsätter sedan gator och tunnelbanestationer i huvudstaden lades under vatten i måndags och tisdags. Enligt president Yoon Suk-Yeol var regnet det kraftigaste sedan statistik började föras för Seoul för 115 år sedan.

Över 5 300 människor har tvingats lämna sina hem med anledning av översvämningarna.