Guvernör: Ryssland fyller styrkor med reserver

Av:  TT

Ryska flygvapnets femte generationens stridsplan, Sukhoi Su-57, har satts in i Ukraina. Bild från en uppvisning under en militärparad i Moskva 2020.
Ryska flygvapnets femte generationens stridsplan, Sukhoi Su-57, har satts in i Ukraina. Bild från en uppvisning under en militärparad i Moskva 2020.

Ukraina uppger att man avvärjt ryska attacker i byar nära Sievjerodonetsk. Samtidigt säger guvernören i Luhansk, Serhij Hajdaj, att Ryssland ”konstant fyller styrkorna med reserver”.

Ryssland förutspås vinna slaget om nyckelstaden – men till ett högt pris, enligt tankesmedjan ISW.

De intensiva striderna i och omkring Sievjerodonetsk i östra Ukraina fortsätter. Ukrainas militär skriver i ett inlägg på Facebook att man lyckats avvärja ryska attacker i flera byar nära staden.

”Fienden har dragit sig tillbaka och omgrupperar”, skriver armén i inlägget.

Samtidigt säger guvernören i Luhansk, Serhij Hajdaj, att Ryssland ”konstant fyller styrkorna med reserver”, rapporterar AFP. Ryssland kontrollerar stora delar av staden, men inte hela, skriver guvernören på meddelandeappen Telegram.

”De försöker tränga sig fram steg för steg, meter för meter”, skriver han.

Stoltenberg varnar

Ingen vet hur länge Rysslands anfallskrig i Ukraina kan pågå, varnar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med Bild am Sonntag.

– Vi måste förbereda oss på att det kan ta år. Vi får inte sluta stödja Ukraina, även om kostnaderna är höga, inte bara för militärt stöd utan också på grund av stigande energi- och livsmedelspriser, säger han.

För att öka sannolikheten att Ukraina ska kunna driva ut Ryssland ur östra Ukraina krävs modernare vapen, påtalar han.

Femte generationens stridsplan

Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov har gått ut med att man använt femte generationens stridsplan, Sukhoi Su-57:or, i kriget.

De har använts i både enskilda flygningar och koordinerade flygningar med flera plan, samt genomfört attacker, sade Borisov enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

I Sievjerodonetsk, där kriget koncentrerats under de senaste veckorna, gör ryska styrkor små framsteg men de är i stort sett stillastående på övriga fronter, skriver tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i en rapport.

Tankesmedjan tror att staden kommer falla i ryska händer inom några veckor men att det kommer ske till ett högt pris för de ryska styrkorna. Stora förluster, utrustning som slits ut och det faktum att en majoritet av styrkorna är koncentrerade till en liten yta gör att andra områden i östra Ukraina är sårbara för ukrainska motattacker och motstånd från lokalbefolkningen.

Vägrar följa order

I rapporten skriver ISW också att Ryssland sägs kämpa med låg moral och dålig disciplin bland sina trupper. Ukrainsk underrättelsetjänst släppte inspelade samtal som sägs vara från ryska soldater vid frontlinjen och ska ha spelats in under fredagen och lördagen. I samtalen hörs soldaterna klaga på dålig utrustning och brist på personal.

Storbritanniens försvarsdepartement kommer till liknande slutsatser om bristande moral, enligt den senaste underrättelserapporten. Hela förband ska ha vägrat order och konflikter mellan officerare och soldater fortsätter att förekomma, skriver departementet. Ryska myndigheter uppges också ha problem med att lagföra militära dissidenter, eftersom Ryssland fortsätter förneka att det faktiskt pågår ett krig.

”Mycket personal av olika rang är troligtvis fortfarande förvirrade över krigets mål”, står det i rapporten.

Publisert: