Han är Rysslands enda klimatstrejkare – nu ska han kastas ut

Han blev känd över världen som Rysslands enda klimatstrejkare.

Nu vill Putinregimen slå tillbaka mot Arsjak Makitjan, 28 – genom att dra in hans medborgarskap.

– Det här är vad Ryssland har förvandlats till. En farlig terroriststat, säger han.

Arsjak Makitjan, som är utbildad violinst, spelar en visa om folkmord utanför den ryska ambassaden i Berlin.
Arsjak Makitjan, som är utbildad violinst, spelar en visa om folkmord utanför den ryska ambassaden i Berlin.

Kriget och kärleken sammanföll med besynnerlig tajming.

Den 24 februari skulle den ryske violinisten och klimataktivisten Arsjak Makitjan äntligen gifta sig med flickvännen Polina Oleinikova. Men när de vaknade på morgonen blev de varse att det de fruktat mest blivit verklighet: deras hemland hade invaderat Ukraina.

Allt hade i ett slag blivit mycket farligare. Samtidigt: att tystna nu vore otänkbart.

Festen förvandlades till ett politiskt statement.

Polina Oleinikova– även hon känd aktivist – bar gul klänning och blåa blommor. Arsjak skrev med stora tuschbokstäver över skjortan: ”Fuck the war”.

För Arsjak Makitjan hänger invasionen av Ukraina och Rysslands export av olja och gas ihop.
För Arsjak Makitjan hänger invasionen av Ukraina och Rysslands export av olja och gas ihop.

Protester växte

Någon bröllopsresa var inte att tala om.

De gav sig ut på gatorna för att förena sig med de tusentals demonstranter som protesterade mot det krig deras president Vladimir Putin försökte lura i dem bara var en ”särskild militär operation”.

– I början fylldes vi av en märkligt hoppfull känsla. Det var tydligt att invasionen var ett katastrofalt misstag. Vi tänkte att Putin hade svikit så många av sina gamla oligarkvänner och att han vilken dag som helst kunde dödas, säger Arsjak Makitjan över telefon.

Arsjak Makitjan är känd som Rysslands enda klimatstrejkare.
Arsjak Makitjan är känd som Rysslands enda klimatstrejkare.

Under några dagar såg demonstrationerna ut att växa. Antikrigsrörelsen samlade styrka.

Allt stod och vägde.

”Manipulerad tonåring”

Arsjak Makitjan är född i Armenien, som tidigare var en del av Sovjetunionen, och kom till Ryssland som ettåring. Han blev medborgare och utbildade sig till violinist. År 2019 fick han upp ögonen för klimatfrågans vidd. Han fick kontakt med Greta Thunberg, och efter det fanns ingen väg tillbaka.

En höstfredag skrev han ”klimatstrejk” med kyrilliska bokstäver över en bit kartong och satte sig framför Kreml i Moskva.

Ryssland är världens till ytan största land – och starkt påverkat av klimatförändringarna. De senaste åren har bränderna i Sibirien blivit allt extremare. Allt medan tundran tinar.

Ändå förblev Arsjak ensam. I världens medier omskrevs han som Ryssland enda klimatstrejkare. Allt medan Putin liknade hans förebild Greta Thunberg vid en ”manipulerad tonåring”.

Och den ryska oljan fortsatte att flöda ut i världen.

Och krigsplanerna sakta tog form.

Tusentals greps

I början av mars 2022 gick Rysslands invasion av Ukraina in på sin andra vecka. Regimen satte hårt mot hårt mot protesterna i det egna landet.

Arsjak Makitjan och Polina Oleinikova under protester i Tyskland.
Arsjak Makitjan och Polina Oleinikova under protester i Tyskland.

Arsjak och Polina greps, tillsammans med mer än 15 000 andra demonstranter.

Samtidigt stiftades en ny lag, som gjorde att den som spred falsk information om militären kunde få 15 års fängelse.

Demonstrationerna tömdes på folk. Tonen i aktivisternas Telegramkanaler blev allt mer förtvivlad. Det stod klart vad Ryssland förvandlats till: en renodlad diktatur.

– Vi förstod att motståndet måste ändra form. Jag och Polina bestämde oss för att resa utomlands en tid, för att få andas frisk luft och slippa vara rädda och fundera ut ett sätt att återvända och fortsätta kampen, säger han.

”Ett folkmord”

De hamnade i Berlin. Där har allt fortsatt att kretsa runt kriget. De har arrangerat protester utanför den ryska ambassaden och ropat slagord.

– Före kriget trodde jag fortfarande att det kunde finnas sätt att påverka Putin. Nu har jag insett att det inte är möjligt. Och då är det min skyldighet att kalla Putin för vad han är: en krigsbrottsling och mördare.

Arsjak menar att kopplingen mellan kriget och klimatet är tydlig.

– Det här är ett fossilt krig. Det är fossilexporten som finansierar dödandet. Om exporten stoppas kommer Ryssland att kollapsa.

”Folk är livrädda”

Han har tagit upp fiolen och spelat utanför den ryska ambassaden. En armenisk visa om folkmordet där, för hundra år sedan.

– Det är ett folkmord nu också. Varje dag som det här tillåts fortsätta mördas ukrainare. Och ukrainska kvinnor våldtas.

Hur stort är motståndet mot kriget bland ryssarna nu?

– Större än många i väst tror. Ni får inte lita på undersökningar, folk är livrädda för att säga vad de tycker.

Arsjak Makitjan och Polina Oleinikova.
Arsjak Makitjan och Polina Oleinikova.

Hur kan västvärlden stötta oppositionen i Ryssland?

– Genom att hjälpa Ukraina. Ge de alla vapen de behöver och sluta omedelbart med all fossilimport. Och stötta de aktivister som finns på alla tänkbara sätt. Det här är ert krig också. Om Putin vinner kommer det inte att råda fred och inte finnas någon frihet i Europa heller.

Arsjak och Polina har varit i Tyskland i snart tre månader. Tanken har hela tiden varit att återvända till Ryssland.

Men häromveckan kom ett chockartat besked.

Kan bli statslös

Myndigheterna anklagar Arsjak för att ha fått det ryska medborgarskapet för tjugo år sedan på falska grunder. Nu vill de dra tillbaka det – och göra honom statslös.

− Det är första gången de gör så här mot en politisk aktivist. I Ryssland finns miljontals människor med bakgrund i olika tidigare Sovjetrepubliker. Det här är ett sätt att skrämmas. Att tvinga dem till tystnad.

Nästa måndag, den 27 juni, ska frågan upp i en lokal domstol i Moskva. En rysk människorättsorganisation kommer att vara på plats för att föra hans talan. Att återvända nu är inte att tänka på.

– Det här är vad Ryssland har förvandlats till. Ett land helt utan lagar. En farlig terroriststat, säger Arsjak Makitjan.

Publisert:

LÄS VIDARE