Rutte ber Srebrenicas FN-soldater om ursäkt

Av:  TT TT-AP

Nederländernas premiärminister Mark Rutte under sitt tal på militärbasen Schaarsbergen.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte under sitt tal på militärbasen Schaarsbergen.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte ber om ursäkt för statens behandling av de FN-soldater som 1995 skulle försvara Srebrenica.

Han hoppas därmed få ett slut på 27 års debatt om folkmordet i den bosniska enklaven.

– I dag ber jag å regeringens vägnar om ursäkt till alla de män och kvinnor i (FN-styrkan) Dutchbat III, sade Rutte till några hundra krigsveteraner på en militärbas utanför Arnhem.

De lätt beväpnade FN-soldaterna blev i juli 1995 övermannade av bosnienserbiska styrkor i Srebrenica, som skulle vara en FN-skyddad säker zon. På några dagar dödades omkring 8 000 bosniakiska pojkar och män i det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

– Jag känner största möjliga uppskattning och respekt för det sätt som Dutchbat III under svåra förhållanden försökte göra det rätta, även när det inte längre var möjligt, sade Rutte på lördagen.

”Världen misslyckades”

Folkmordet i Srebrenica är ännu ett öppet sår i Nederländerna.

En rapport i fjol visade att många av soldaterna som ingick i FN-styrkan – varav runt 400 befann sig i Srebrenica i juli 1995 – fortfarande mådde dåligt och regeringen rekommenderades att erkänna att de inblandade getts en omöjlig uppgift.

– Världen misslyckades på ett fruktansvärt sätt och ni kritiserades av människor som själva satt hemma i trygga Nederländerna, sade Rutte.

– Ni förtjänar största möjliga respekt, men jag vet att mina ord inte gör att smärtan och minnena bara försvinner.

Regeringen avgick

Händelserna i Srebrenica ledde till att Wim Koks regering avgick 2002 sedan en officiell rapport kommit fram till att Dutchbat skickats på ett ”omöjligt uppdrag”.

Nederländerna hölls sedan 2014 som första land någonsin ansvarigt för dess fredsbevarares handlingar, när en domstol i Haag slog fast statens ansvar för över 300 bosniska män och pojkars död. 2017 ändrades domen till att landet bara delvis är ansvarigt för att de drygt 300 – som sökt skydd i FN-basen – dödades.

Publisert: