Hotet från Ryssland

Uppgifter: Putin planerar maktkupp i Ukraina

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Putin planerar en kupp där ett proryskt styre tar över Ukraina.

Det uppger det brittiska utrikesdepartementet.

Uppgifterna döms ut som orealistiska i Kiev, skriver The Observer.

De dramatiska uppgifterna från Storbritannien kom sent under lördagskvällen. Utrikesdepartementet uppgav sig ha hittat bevis för att Ryssland planerar att tillsätta ett nytt, proryskt styre i Ukraina.

”Vi har information som indikerar att den ryska regeringen ser på möjligheten att installera en ryssvänlig ledare i Kiev, medan man överväger om Ukraina ska invaderas och ockuperas” skriver det brittiska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Slår tillbaka

I en kommuniké listade man fem tidigare ukrainska politiker som kopplas till rysk underrättelsetjänst.

”Några av dessa står i kontakt med personer ur den ryska underrättelsetjänsten som just nu deltar i planerandet av en attack”, skriver britterna.

Men uppgifterna har mötts med skepsis både på hemmaplan och i Ukraina.

Fyra av de utpekade männen lever redan i exil i Moskva så deras kopplingar till Ryssland är inte mycket av en hemlighet, skriver The Guardians systertidning The Observer.

Mannen som man pekar ut som en trolig framtida ledare för ett marionettstyre i Ukraina slår tillbaka mot britterna.

– Du förgyllde min kväll. Det brittiska utrikesdepartementet verkar förvirrat, säger tidigare parlamentsledamoten Yevhen Murayev när The Observer ger honom nyheten.

– Det är inte logiskt. Jag är svartlistad i Ryssland. Dessutom har pengarna från min fars företag där konfiskerats.

Ryssland har placerat omkring 100 000 soldater längs gränsen mot Ukraina, vilket har skapat internationell oro senaste veckan. De ryska hoten om militär upptrappning oroar både befolkningen i området och internationella ledare.

Kallar planen bullshit

I Ukraina kallade Vasyl Filipchuk, tidigare talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, uppgifterna för ”löjliga”.

Han menar att inte ens ett riggat val skulle kunna leda till en prorysk marionettregering utan en lång och blodig konflikt, skriver The Observer.

– Detta scenario skulle endast fungera ihop med en fullskalig invasion av Kiev. Staden skulle decimeras, landet brinna och en miljon människor skulle fly. Vi har 100 000 beväpnade människor i staden redo att slåss. Det kanske finns en plan, men den är bullshit, säger han till tidningen.

Storbritannien uppger att man har information om att Moskva vill ersätta Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (bilden) med en ryssvänlig ledare. Arkivbild.

Andra bedömare i Storbritannien säger att utrikesdepartementets uttalande kan vara trovärdigt, men innehåller få detaljer och inte mycket nya underrättelseuppgifter. Ryssland har byggt upp truppnärvaro kring gränsen och varit öppna med att man inte uppskattar den nuvarande regimen.

– Informationen som gjorts offentlig i kväll visar på hur långt Ryssland kan gå för att destabilisera Ukraina och ger en en inblick i hur man tänker i Kreml, säger Storbritanniens utrikesminister Liz Truss i ett uttalande skriver New York Times.

Brittiska källor säger till tidningen att man avslöjade uppgifterna för att stoppa ryssarna från att gå vidare med kupplanen.

Det ryska utrikesdepartementet slår tillbaka mot britterna och menar att det är ytterligare ett bevis på hur länderna inom Nato ökar spänningarna kring Ukraina.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

I en stadspark i Kiev tränade under lördagen Ukrainas territoriella försvarsstyrkor. De senaste veckorna har dussintals civila frivilligt anslutit sig till Ukrainas arméreserver av rädsla för en rysk invasion .
En ukrainsk soldat i sin skyttegrav i Mariupol i regionen Donetsk i Ukraina. Bilden är tagen i torsdags.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ryska utrikesministern: ”Inga planer på att angripa Ukraina”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet från Ryssland

Ryssland

Ukraina

Kiev

Storbritannien

Moskva

Kreml