Regeringen kallar till möte om vårdkris

Av:  Simon Uggla/TT

Läkarförbundet och Vårdförbundet kräver att regeringen vidtar åtgärder för förbättrad arbetsmiljö inom vården.
Läkarförbundet och Vårdförbundet kräver att regeringen vidtar åtgärder för förbättrad arbetsmiljö inom vården.

Läkarförbundet och Vårdförbundet kräver en kriskommission för arbetsmiljön inom vården. Nu bjuder regeringen in till möte med fackförbunden för att diskutera vägen framåt.

– Framförallt handlar det om att lyssna på Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal och se hur de ser på de utmaningar vården står inför.

Det säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S), som tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) bjudit in till mötet som ska hållas på onsdag nästa vecka.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale beskriver i en debattartikel i Dagens Nyheter läget inom svensk sjukvård som extremt pressad.

Vill diskutera

För att komma tillrätta med situationen kräver de bland annat att regeringen snarast tillsätter en nationell kommission som årligen ska analysera arbetsmiljön inom vården.

– Det är bra att det kommer synpunkter från organisationer på ett ganska brett spektrum av åtgärder som hänger ihop. Både jag och Lena Hallengren tror att det här är ett väldigt bra tillfälle att diskutera det här samlat, säger Johan Danielsson.

TT: Hur ser du på kravet på en kriskommission?

– Vi ska säkerställa att vi har en god arbetsmiljö inom offentlig sektor som gör arbetsmiljön hållbar för enskilda anställda. På sikt är det också helt avgörande för offentlig sektor.

Förbunden presenterar i debattartikeln en punktlista med krav på sex åtgärder.

”Pågående utredning”

TT: Hur ser du på övriga krav?

– När det handlar om vässade verktyg för att kunna utkräva arbetsgivaransvar så har vi en pågående utredning som bland annat tittar på möjligheten att ta ut sanktionsavgifter för överträdelser inom organisatorisk och social arbetsmiljö, just den aspekten som förs fram i punkt två, svarar Danielsson.

TT: Finns det några punkter som regeringen är villig att tillmötesgå?

– Låt oss ha mötet först, men det är klart att det här är prioriterade frågor för regeringen.

Publisert: