Rättegången mot Ola Bini förlängs

Av:  TT

Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini när han anlände till domstolen första rättegångsdagen i onsdags.
Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini när han anlände till domstolen första rättegångsdagen i onsdags.

Rättegången mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini i Ecuadors huvudstad Quito förlängs med en vecka, uppger Binis svenska presskontakt Anneli Toresson i ett mejl till TT.

Enligt Binis försvarare Carlos Soria har åklagaren under de tre rättegångsdagarna hittills fokuserat på omständigheter som inte är relevanta för åtalet och kallat in vittnen som inte hör till fallet.

– Det har varit tre dagar med ytterligare överträdelser av Olas rättigheter. De har försökt att länka honom till alla möjliga aktiviteter som inte har någonting att göra med åtalet, säger han i ett videouttalande natten mot lördagen till TT.

Carlos Soria har tidigare sagt att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början.

Av rättegången, som inleddes i onsdags, återstår fortfarande runt 30 förhör som ska hållas, enligt presskontakten Anneli Toresson.

Det är dock ännu inte beslutat vilket datum som rättegången kommer att kunna återupptas igen.

Ola Bini greps i Quito i april 2019, misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det året och har sedan dess inte tillåtits lämna landet.

Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

Publisert: